Útnak indulnak a negyedik generációs centrinós noteszek

Az Intel gyártópartnerei a mai naptól kezdhetik meg a negyedik generációs Centrino platformra épülő noteszgépek forgalmazását, a mobil számítógépek piacát biztosan uraló gyártó ugyanis hivatalosan ma indítja útnak a Santa Rosa kódnévvel illetett, több komponensből álló technológiát. A Santa Rosa rajtja nem csak a hardverkomponensek szokásos továbbfejlesztését hozza el, hanem a marketingháttér a termékpozicionálás szempontjából is jelentős változásokat eredményez. A Centrino mostantól hivatalosan nem mobil technológia, hanem processzortechnológia, mely ráadásul két változatban debütál: a főként üzleti felhasználóknak szánt konfigurációkon a Centrino Pro, az egyéni felhasználóknak kínált gépeken pedig a Centrino Duo embléma díszeleg majd – ezzel egyszersmind jelezve, hogy az új platform már csak kétmagos processzort támogat.

Gyors, okos, szép, energiatakarékos

Az új generációs Centrino technológia elődeihez hasonlóan három főbb komponensre építkezik, azaz processzort, lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt foglal magában. Az új Centrino a már piacon lévő (Merom-alapú) Core 2 Duo CPU-k egy gyorsabb, 800 MHz-es rendszerbusszal üzemelő változatát tartalmazza, az új Crestline kódnevű lapkakészlet pedig a nagyobb működési frekvenciából eredő fogyasztásnövekedést fejlettebb energiagazdálkodással kompenzálja. Ennek érdekében a lapkakészlet egyrészt képes dinamikusan csökkenteni a rendszerórajelet, másrészt bizonyos memóriatartalmakat a processzor felébresztése nélkül is el tud érni, ezáltal is csökkentve az áramfelvételt. Az új lapkakészletbe (a GM965 típusba) új, a korábbiaknál lényegesen gyorsabb grafikus motor is kerül; a Shader Model 3.0-kompatibilis GMA X3100-es vezérlő már teljes pompájában és megfelelő gyorsasággal képes megjeleníteni a Windows Vista Aero Glass kezelőfelületét.

A platformhoz tartozó számítógépek a régebbi megoldást kiváltva opcionálisan egy új Wi-Fi vezérlővel is rendelhetők; a januárban debütált Intel Wireless WiFi Link 4965AGN modul a korábbi 802.11a/b/g szabványok mellett kompatibilis a legújabb, 802.11n szabvány tervezetével is – utóbbi véglegesítésén jelenleg is dolgozik az illetékes szabványalkotó testület. Az Intel új Wi-Fi modulja a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciasávokban üzemel, adatátviteli sebessége a megfelelő vételi viszonyok és technikai háttér mellett elérheti a 300 Mbps-t, hatótávolsága pedig akár a jelenleg piacon lévő 802.11g megoldások kétszerese is lehet. Az Intel szerint az új vezérlő mindemellett jóval energiatakarékosabb, mint jelenleg kapható társai – ez adott esetben hosszú percekkel megnövelheti a noteszgépek akkumulátoros rendelkezésre állási idejét.

A Centrino Pro processzortechnológia mindezt az asztali számítógépek szegmensében már korábban bevezetett vPro technológia szolgáltatásaival egészíti ki. Az újítás fő célja, hogy vállalati környezetben könnyebbé tegye a rendszergazdák számára a számítógépek távoli felügyeletét elsősorban az Intel Active Management Technology (IAMT) és a virtualizáció (VT) révén.

A gyorsabb WLAN-modulhoz hasonlóan az új Centrino opcionális részét képezi a rendszer betöltődési idejét megkurtító és gyorsabb adatelérést ígérő, flashmemóriát tartalmazó Turbo Memory (korábban Robson kódnéven ismert) bővítőmodul. A rendszer a gyakran használt állományokat a Turbo Memory segítségével nem a merevlemezről, hanem a lényegesen gyorsabb flash modulból töltheti be, ezzel az Intel szerint optimális esetben nagyjából 20 százalékkal gyorsabb rendszerbetöltődést és kétszer gyorsabb programbetöltést eredményezve. A Turbo Memory modulok kezdetben 512 MB és 1 GB kapacitású flashmemóriával kerülnek forgalomba.

A rendszerhez PCI Express x1 adatsínen csatlakozó, a Microsoft által a Vistával bevezetett ReadyDrive technológiát kiaknázó Intel Turbo Memory modul a fájlműveletek gyorsításán túl hozzájárulhat a noteszgépek energiatakarékosabb működéséhez is. Az adatok flashmemóriából történő kiolvasása ugyanis lényegesen kevesebb áramot igényel, mintha ugyanazokat az állományokat a merevlemezről kéne betölteni, ráadásul míg a Turbo Memory dolgozik, a HDD optimális esetben akár ki is kapcsolhat, ezzel további energiát takarítva meg.

Az ötödik generáció

A Centrino/Pro processzortechnológiák legközelebb várhatóan egy év múlva kapnak a mostanihoz hasonló jelentős vérfrissítést. Ekkor a tervek szerint már 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő mobil CPU, akár 1066 MHz-es FSB-t támogató, továbbfejlesztett grafikus motorral ellátott lapkakészlet, 800 MHz-es DDR3 memória és WiMAX-modul lapulhat majd a centrinós notebookokban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés