Új váz és optika a Ricohtól

Bemutatkozott a Pentax K-70 és az új Pentax-DA 55-300 mm F4.5-6.3 objektív.

Pentax K-70

Frissítette alsó közép kategóriáját a Ricoh fennhatósága alá tartozó Pentax. Az újdonság, bár a K-S2 formavilágát viszi tovább, mégis az elnevezése alapján a K-50 utódjának tekinthető. A gyártó a K-70 esetén sem hazudtolta meg önmagát, mivel kategóriájához képest számos extra szolgáltatást is nyújt. A váz lelke a 24 MP-es APS-C méretű CMOS szenzor, mely természetesen a mostani trendek szerint nélkülözi az AA-szűrőt. Erre már csak azért sincs szüksége, mivel a korábbi Pentax vázakhoz hasonlóan a szenzor mozgatásával képes azt szimulálni, így csökkentve a moiré-hatást. Emellett ez a váz is megkapta a Pixel Shift Resolution névre hallgató eljárást, mely az érzékelő pixel szintű eltolása révén képes részletgazdagabb kép előállítására. A szenzort a PRIME MII jelfeldolgozó egészíti ki, mely ISO 102 400 maximális érzékenységet, 14-bites kiolvasást és 6 kép/másodperces sorozat felvételt tesz lehetővé.


[+]

A K-70 emellett az első Pentax, mely hibrid autofókusz rendszert kapott, ahol a kontraszt érzékelésen és a fázis különbségen alapuló AF előnyeit is élvezhetjük élőkép használatának során. A SAFOX X AF szenzor mellett 11 fókuszpontot vonultat fel, melyekből a 9 középen található kereszttípusú. Videók terén be kell érnünk az 1080p/30p maximummal, azonban a gép 4K felbontású sorozatképeket képes rövid snittekké összefűzni. Az időjárás álló váz hátulján egy kihajtható és forgatható 3"-os megjelenítőt találunk, mely 921 ezer képpontot tartalmaz, míg az optikai kereső 100%-os lefedettségű és 0,95x-es nagyítású. A K-70 repertoárjából nem maradhatott ki a Wi-Fi és a micro HDMI sem, azonban USB-ből csak 2.0 áll rendelkezésre és be kell érnünk egy UHS-I képes SD foglalattal. A boltokba kerüléséről júliusban fog nyilatkozni a Ricoh, ám az ára már ismert, 650 dollár körül várható, de a hazai forgalmazásról egyelőre nincs információ.


[+]

HD Pentax-DA 55-300 mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE

A váz mellé érkezett egy új telezoom objektív is a HD Pentax-DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE személyében. Az új optika kapott néhány új funkciót és valamivel könnyebb is lett, ám ehhez egy keveset fel kellett áldozni a legnagyobb kezdő rekeszértékekből (F4.5-6.3 vs. F4-5.8). Az egyik legfontosabb változtatás a PLM, azaz pulzus motor megléte, mely a hátsó lencsetagok mozgatásával ígér gyorsabb és egyúttal csendesebb fókuszálást nagylátó (8,3x) és tele (1,7x) állásban is. A Ricoh állítása szerint, a K-70-re optimalizált objektív, a vázra feltekerve még ettől is jobb eredmény produkálhat gyenge fényviszonyok esetén. Az időjárás álló kialakítású és elődjénél 10%-kal könnyebb lencse, az elektromágneses blende használatával finomabb rekeszállítást biztosít videók során. A K-70-hez hasonlóan a megjelenés pontos idejét júliusban jelentik be, árazás terén pedig 400 dollárral kalkulálhatunk.


[+]

Főbb technikai paraméterei:

  • Rekesztartomány: F4.5-6.3-tól F22-32-ig
  • Felépítés: 14 lencse 11 csoportban (extra kis szórású tagokkal, SP és HD lencsebevonattal)
  • Átlós látószög: 29°- 5.4°
  • Min. fókusztávolság: 0,95 m
  • Lamellák száma: 9 db lekerekített
  • Szűrőméret: 58 mm
  • Tömeg: 442 g
  • Méretek: 76,5 x 89 mm

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés