Kína és Európa az élen a szuperszámítógépek legfrissebb listájában

A Svájc taszította le az Egyesült államokat a dobogóról, viszont Kína uralmához kétség sem fér.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, ami az előző év végéhez képest egy nagy fordulópontot hozott, ugyanis az Egyesült Államok lekerült a dobogóról. Az igencsak öregedő Titan helyét ugyanis átvette a Svájcban működő Piz Daint, de erről a masináról már a héten írtunk. A Titan természetesen nem változott, így a negyedik helyet még meg tudta csípni, de a fogyasztási adatain egyértelműen látszik, hogy túlkoros a rendszer.

A dobogó legfelső két fokát egyébként Kína továbbra is uralja, így a Sunway TaihuLight megőrizte az első, míg a Tianhe-2 a második helyet.

A korábbi negyedik, ötödik és hatodik helyet megkaparintó Sequoia, Cori és Oakforest-PACS hármas egy-egy hellyel hátrébb csúszott, és ez lett a sorsa a K computernek is. A Mira és Trinity nevű masináknak maradtak a kilencedik és tizedik helyen, és ezek felépítése sem változott.

Végeredményben tehát csak az első bekezdésben említett Piz Daint rendezte át a sorokat, hiszen nyolcadik helyről ugrott a harmadikra.

A mennyiség tekintetében az első tízből a legtöbb szuperszámítógép az Egyesült Államokban van kiépítve. Egészen pontosan öt nagyvas, név szerint a Titan, a Sequoia, a Cori, a Mira és a Trinity. Kína (Sunway TaihuLight és Tianhe-2), illetve Japán (Oakforest-PACS és K computernek) két-két géppel van a legjobbak között, míg Európának (Piz Dain) csak egy bivalyerős masinára futotta, de legalább az a dobogón van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés