Végre trónfosztás történt a szuperszámítógépek versenyében

A Sunway TaihuLight az új bajnok, de a Tianhe-2 azért befutott a második helyre.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, ami végre valahára izgalmakat is hozott, ugyanis sikerült a második helyre taszítani leváltani az évek óta csúcstartó Tianhe-2-t.

Hirdetés

Az új csúcstartó neve Sunway TaihuLight, amely Vuhsziban került kiépítésre. A rendszer alapja a ShenWei SW26010 jelzésű processzor, amit a világ a Sanghaji nagy teljesítményű IC-k tervezésével foglalkozó kutatóközpontnak köszönhet. Ez a CPU igen egyedi. Az architektúráját tekintve 64 bites RISC SIMD utasításkészletekkel kiegészítve, és egy lapka szintjén négy nagyobb blokkra osztva. Egy processzorblokk 64 darab processzorelemet, vagy másképp fogalmazva vektorelemet tartalmaz, ami a SIMD utasításkészlet feldolgozásáért felel. Ezeket vezérli az MPE, amely önmagában is egy processzormag, sőt, gyakorlatilag ezek tekinthetők a főmagnak, amelyhez a memóriavezérlőn keresztül kapcsolódik a rendszermemória. Egy lapkára levetítve négy ilyen blokk van összefűzve szintén belső hálózattal, így egy processzor maximum 256 darab vektormagot és 4 darab fő processzormagot használ.

A Sunway TaihuLightban összesen 40 960 darab ShenWei SW26010 jelzésű processzor dolgozik, méghozzá 1,45 GHz-en, ami összességében 125,44 PFLOPS-os elméleti teljesítményt jelent, míg a Linpack tesztben 93 PFLOPS-ra képes az amúgy 15,37 megawattot fogyasztó gép. A hatékonyság azért is érdekes, mert a Sunway TaihuLight a gyakorlati méréseket tekintve majdnem háromszor gyorsabb, mint a Tianhe-2, miközben 10-15%-kal kevesebbet fogyaszt nála. Ez önmagában alaposan feladja majd a leckét a piacnak, ugyanis látható, hogy mekkora hatékonyságbeli előny hozható csak abból, hogy a gyorsító tulajdonképpen a processzormagok mellé kerül ugyanarra a lapkára, és nem egy lassú buszon van hozzákötve a processzorhoz. A ShenWei SW26010 egyébként a felépítését tekintve kicsit hasonlít a Cell koncepciójához, és ez a fajta heterogén tervezési filozófia egyre nagyobb teret nyer a HPC-piacon.

A legjobb tíz a második helytől kezdve nem változott, így gyakorlatilag elmondható, hogy csak az élen történt egy előzés, ami a legjobbak között minden masina egy hellyel hátrébb csúszott. Ráadásul ezek konfigurációja sem módosult, így ugyanolyan felépítést használnak, amit fél éve. Azt azért ki kell emelni, hogy a Tianhe-2-vel Kína a második helyet is megszerezte, így míg a dobogó utolsó fokára az USA került, mivel a Titan elavultsága ellenére még mindig szépen tartja magát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés