Az okosórákba is elhozná a Vulkan API-t a Think Silicon

A Think Silicon sokak számára nem ismert cég, mivel csak nemrég jelentették be az IoT-piacra szánt, licencelhető GPU-architektúráikat, amelyek a NEMA sorozat részei. Ezen belül is a NEMA|p opciók a 2D-s munkára ideálisak, míg a NEMA|t megoldások már nem vetik meg a 3D-t sem.

Az alapot mindkét esetben VLIW architektúra adja, kifejezetten a hatékonyságra építve, hiszen a célterület egyértelműen az IoT-piac, ahol az alacsony fogyasztás kritikus tényező. Többek között a NEMA|t sorozat egy-, kettő- és négyklaszteres konfigurációban rendre 0,1, 0,15 és 0,25 mm²-es lapkaterületet foglal el a ma használt 28 nm-es node-okon, miközben a teljesítményük 400 MHz-es órajelen rendre 4,8, 9,6 és 19,2 gigaoperáció/másodperc. Az egyklaszteres konfiguráció ráadásul csupán 0,07 mW-ot fogyaszt, ami kiemelkedően jó érték.

A Think Silicon azonban nem csak a fentiekkel szeretné felhívni magára a figyelmet, hanem azzal, hogy a NEMA sorozat támogatni fogja a Vulkan API-t is, amely ebben a méretkategóriában abszolút szokatlan. Arra persze nagyon kevés a lehetőség, hogy az elterjedt IoT-piacra szánt operációs rendszerek megkapják a Vulkan API-t, de láthatóan már a legkisebb hardverek is alkalmasak lennének a feladatra. Mindemellett a Think Silicon javában fejleszti az új NEMA|S sorozatot, amely már a GPGPU-ra koncentrál, bár erről a hardverről egyelőre nagyon keveset tudni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés