Szélsebes tempót diktálnak az OCZ Z-Drive 4500 PCIe SSD-k

Az OCZ-től nem állnak távol a PCI Express foglalatba illeszthető SSD-k, melyek egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell számolni a SATA port limitált átviteli képességével. A nemrégiben a Toshiba által felvásárolt gyártónak erre több megoldása is van, például a végfelhasználóknak szánt RevoDrive sorozat, vagy éppen a vállalati szegmens kiszolgálására kitalált Z-Drive család, ahova az éppen tárgyalt 4500-as modell is tartozik. Lényegében ez az évekkel ezelőtt bemutatott Z-Drive R4 utódjának fogható fel, így van köztük némi hasonlóság (PCIe x8 csatlakozó, 800, 1600 és 3200 GB-os tárkapacitás, 128 bites AES titkosítás), de valójában jóval újabb konstrukciót kapunk, aminek fogyasztása felhasználástól függően 3-6 wattal kedvezőbb (nagyjából 18-23 watt közötti értékekről beszélünk), emellett okosabb, és nem utolsósorban árban is kedvezőbb elődjénél.


[+]

Persze azért akad hátrány is: a 4500-as modellben a Toshiba 19 nanométeres MLC NAND flash lapkái dolgoznak, melyek a felírható összes adatmennyiség szempontjából sokkal kevésbé strapabíróak, mint az R4 25 nm-es Intel MLC chipjei (800 GB-os verziónál: 20 PB helyett 0,66 PB; 1600 GB: 40 PB helyett 1,56 PB; 3200 GB: 80 PB helyett 2,44 PB). A nyolc darab vezérlő most is a SandForce műhelyéből került ki, de ezúttal az SF-2582-ra esett a választás. Ezeket és a hozzájuk tartozó flash lapkákat most is az OCZ VCA (Virtualized Controller Architecture) a fűzi össze egyetlen kötetté. Ez a feladat lényegében egy külön vezérlőchipre hárul, aminek a VCA-n kívül több más egyéb feladata is van, például a parancsütemezés, redundancia konfigurálás, NAND chipek élettartamának felügyelete, TRIM stb. Ezzel a megvalósítással lényegében a Z-Drive 4500 2900 MB/s olvasási és 2200 MB/s írási sebességre képes, míg a 4k-s blokkokon mért olvasási és írási teljesítmény 252 000/76 000 IOPS. Mindez azt jelenti, hogy nem csak strapabírásban, hanem teljesítményben is alulmarad a hasonló kapacitással bíró Z4-ekhez képest – 2800/2800 MB/s és 500 000/410 000 IOPS.

Valódi újdonság viszont, hogy a teljes magasságú, félhosszú vezérlőt viszont ezúttal egy alumínium házba burkolták és aktív hőmérséklet-figyeléssel is ellátták, mely túlmelegedés esetén közbeavatkozik (csökkentheti teljesítményt), segítve ezzel a hőmérséklet normalizálódását. Szintén új a WXL (Windows Accelerator) és VXL virtualizációs szoftverek megléte. Előbbi lehetővé teszi a Windows Server operációs rendszerek számára, hogy a tároló gyorsítótárként üzemeljen, vagy egyfajta hibrid particionált módszerrel gyorsítótárként és hagyományos tárolóként egyaránt működhessen. A másik, a VXL viszont virtualizált környezetben tehet jó szolgálatot, egészen pontosan segít elosztani az SSD cache rendelkezésre álló erőforrását a virtuális gépek között, ezzel gyorsítva az alkalmazásokat. Mindezt pedig az OCZ azzal fejelte meg, hogy nulláról újraírt Linux és Windows drivereket írt ehhez a kártyához, melyek stabilitás tekintetében hozhatnak a konyhára.


[+]

Az OCZ Z-Drive 4500-ra a gyártó 5 év garanciát vállal (az R4-re csak 3 év). Bár a sajtóközlemény hivatalosan árat nem említett, a The Tech Report információi szerint 2335, 3806 és 6533 dolláros árcédulát kapnak az új termékek, melyek így nagyjából a felébe kerülnek, mint az R4 sorozat ugyanekkora kapacitással bíró tagjai.

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés