Nagyon strapabíró és elég gyors lesz az Intel Optane P4800X SSD-je

A Micronnal karöltve az Intel jó ideje dolgozik az IMFT égisze alatt a 3D XPoint memórián, amelyet a vállalat végül Optane márkanévvel ruházott fel. Egyelőre a termékek még váratnak magukra, de az Intel folyamatosan csepegteti az információkat hivatalos és kevésbé hivatalos csatornákon keresztül, amelyekből már lehet következtetni, hogy számíthatunk majd némi tűzijátékra a megjelenéskor. Az ígéretek ugyanis szuper alacsony késleltetésről, nagy adatsűrűségről, a jelenleg széles körben elterjedt megoldásokhoz képest pedig sokkal combosabb strapabírásról szólnak.


(forrás: Techbang.com) [+]

A most kiszivárgott adatlap (mely elméletileg az adatközpontokba szánt Cold Stream Optane DC P4800X jelzésű SSD-é és az Intel weboldalára került ki egy rövid időre) szerint a felsorolt előnyök nem csak elméletben léteznek, hanem a gyakorlatba is sikerült átültetni azokat. A dokumentum szerint a PCIe 3.0 x4 foglalatba illeszkedő 375 GB-os, NVMe protokollt használó AIC tároló lineáris átvitelben nem fog rekordot dönteni, tehát 2400/2000MB/s olvasási és írási sebességet hozhat papírforma szerint, de a 4K-s blokkokon mért véletlenszerű olvasás és írás 550 000/500 000 IOPS adata már sokkal érdekesebb.

Az igazi durranás tehát nem a sebesség, hanem a strapabírás, ami 30 DWPD, azaz naponta 30-szor felírható a tároló teljes kapacitása, így a teljes strapabírás, azaz a TBW 12,3 petabájt (12 300 TB) lesz. Összehasonlítva mondjuk az Intel 450 GB tárkapacitású DC P3520 SSD 590 TB-os TBW értékével tehát 21-szer strapabíróbb az Optane. Persze azt azért meg kell jegyezni, hogy a Toshiba már készített eMLC-s SSD-t 25 DPW-vel, bár nem ez a jellemző, és az is igaz, hogy ehhez állítólag méretes over-provisionre van szükség. Nem lehet a késleltetés mellett sem elmenni szó nélkül, ami olvasás és írás alatt egyaránt 10 µs alatt van (a DC P3520-nál ez 20 µs, de jellemzően ennél rosszabb, 40-60 µs értékek is előfordulnak).

További érdekes következtetésekre okot adó információk is kiolvashatók a dokumentumból. Például a hűtésre vonatkozóan 100 LFM (Linear Feet per Minute) érték szerepel, ami összehasonlítva a már példának felhozott DC P3520-as 300-as értékével azt sugallja, hogy az Optane kevésbé melegszik, mint a hagyományos NAND chipekkel operáló megoldások, pedig a fogyasztása nem jobb, állapottól függően 5/18 watt (DC P3520 485 GB 4/9W). Messzemenő következtetéseket mindenesetre még nem érdemes levonni, de mindenképp érdemes lesz figyelni az új memória útját.

Tekintettel arra, hogy az adatlap kiszivárogtatása nem hivatalos forrás, így az árral kapcsolatosan sincs információ, de figyelembe véve a felhasználási területet biztos nem lesz olcsó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés