Samsung notebook blog: ütős újítások a Series 9 notebook utódjaiban

A Samsung a tegnapi napon számos új terméket mutatott be, mint például az androidos NX fényképezőgépet és az új ATIV családot is, aminek része Series 9 notebook utódjának számító ATIV Book 9. A vékony és könnyű, ultrahordozható Series 9 notebook első generációs modellje két évvel ezelőtt rajtolt el, az alaposan átdolgozott második generációs modell pedig a a tavalyi esztendőben látott napvilágot. Idén, azaz tegnap menetrendszerűen megérkezett a harmadik generáció, immáron új névvel, ami jobban illeszkedik a gyártó folyamatosan alakuló és egyre egységesebb portfóliójába.

Ahogy azt a cég felsőkategóriás modelljétől elvárhatjuk, az új generációs 9-es kapott egy kis extrát, hogy a vásárlók ne érezzék úgy, hogy az egyetlen újítás az új Intel Haswell platform alkalmazása. Noha utóbbi állítás nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis az ATIV Book 9 család immáron nem egy, hanem két 13 colos gépet takar, melyek az ATIV Book 9 Plus és ATIV Book 9 Lite nevet viselik, de csak az előbbi épül Haswellre, utóbbiba pedig egy AMD Kabini SoC APU került, ez pedig igencsak nagy lépésnek számít ebben a szegmensben.

Samsung ATIV Book 9 Plus
Samsung ATIV Book 9 Plus [+]

Persze a két gép nem lesz teljesen egyforma. A Plus kiadás lesz a csúcskategóriás modell negyedik generációs Intel Core i5 és i7 processzorokkal, IGP-vel, 8 GB RAM-mal, 256 GB-os SSD-vel és extraként 3200x1800 képpontos qHD+ érintőkijelzővel (a Gorilla Glass hathatós védelme alatt). Utóbbi fejlesztés tiszteletreméltó, ugyanakkor a Samsung notebook blog olvasóit nyilván ez nem lepte meg annyira, hiszen erről az opcióról korábban már beszámoltunk – és most kiderült, hogy igazak voltak a pletykák. Viszont ha hozzávesszük a 12 órás akkumulátoros üzemidőt, akkor láthatjuk, hogy összességében az új generációs modell immáron egy ligával feljebb játszik.

Samsung ATIV Book 9 Plus
Samsung ATIV Book 9 Plus [+]

Hozzátennénk, hogy ez a modell külsőre nem sokat változott az elődhöz képest, továbbra is egy igényes, vékony (13,6 mm) alumínium unibody házas notebookot kapunk új zsanérokkal, amely lehetővé teszi a kijelző 180 fokban való kinyitását, valamint a legtöbbet használt 105-110 fokos szögben is masszívan rögzítést kínál. A gép összesen 1,39 kg-ot nyom, ami több, mint a tavalyi modell 1,16 kilogrammja (köszönhetően az új érintőkijelzőnek és a nagyobb akkumulátornak), de ez talán még nem megy a hordozhatóság kárára.

Térjünk át az ATIV Book 9 Lite verzióra, ami a zászlóshajó egyszerűbb, olcsóbb kiadását jelenti. A dizájn marad ám az alumíniumot műanyag váltja fel, ami azt jelenti, hogy a gép összességében véve egy picit vastagabb (17 mm) és nehezebb (1,44 kg) lesz a Plus változatnál cserébe többféle színben, feketében, fehérben és vörösben is kapható lesz.

Samsung ATIV Book 9 Lite
Samsung ATIV Book 9 Lite [+]

A 13,3 colos érintőkijelző marad, felbontása viszont 1366x768 képpont lesz. Jelentős eltérés még, hogy Intel helyett AMD A6-5200-as SoC APU-val fog operálni, ami GCN architektúrára épülő, Radeon HD 8400-as típusjelzésű IGP-t kapott. Mellette 4 GB RAM és 256 GB-os SSD fog szolgálatot teljesíteni. A gyártó erre a masinára 8,5 órás üzemidőt adott meg.

Samsung ATIV Book 9 Lite
Samsung ATIV Book 9 Lite [+]

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni, hogy mindkét gép az eddigi 9-eseknél sokkal jobb touchpadet és tovább javított billentyűzetet fog kapni.Arról egyelőre nincs információnk, hogy az újdonságokért mennyit kér majd a vállalat, illetve a haza forgalmazás időpontja is képlékeny még.

Azóta történt

Előzmények