Olcsóbb telefonjaiba is elhozza a 14 nm-t a Samsung

A Samsung korábban már tervezett egy 7420-as jelzésű, Exynos 7 Octa rendszerchippet a 14 nm-es LPE node-ra, de ez még csak arra volt elég, hogy a csúcskategóriát lefedjék, mivel a gyártástechnológiához használt waferek túl drágák voltak a komolyabb terjedéshez. Ezen a tömeggyártásban frissen elérhető 14 nm-es LPP node sem segít túl sokat, de a waferárak csökkennek, így egyre nagyobb területen válik opcióvá egy 14 nm-es lapka használata. Ilyen lesz az újonnan bejelentett Exynos 7870-es SoC is, amely ugyan még mindig a középkategória tetejére érkezik, tehát a tömegek szempontjából még idén is kedvezőbb lesz valamelyik 28 nm-es node, de a helyzet láthatóan javul.

Az új Exynos 7870 64 bites processzormagokat használ, és az ARM Big.Little koncepcióját követi méghozzá heterogén többmagos dizájnnal. Ezen a ponton azért lesz némi érdekesség ugyanis mindkét klaszterbe négy darab Cortex-A53 mag kerül, ráadásul mindegyik mag 1,6 GHz-en fog dolgozni, vagyis egy eléggé sajátos Big.Little konstrukció bontakozik ki, de maga a firmware ezt a helyzetet is képes lekezelni úgy, hogy gyakorlatilag egy nyolcmagos lapkát kapunk.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá a grafikai számításokra kigyúrt Mali-T830 személyében. Sajnos arról nincs adat, hogy milyen MP konfigurációt használ a Samsung, de valószínűleg a maximális MP4-es dizájnt választották ki. A SoC része lesz egy dedikált H.264-es egység, amely kódolni és dekódolni is tud Full HD-s felbontásig és 60 Hz-es frissítésig, emellett a kamerákról továbbra is a két integrált ISP gondoskodik, összesen 16 megapixel erejéig.

A Samsung Exynos 7870 rendszerchipet várhatóan a vállalat új Galaxy J7 telefonja fogja megkapni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés