Régi PC-k előtt is opció lett a Resizable BAR

A korosodó GeForce-ok még egy specifikus alternatívát is kaptak.

A Resizable BAR az utóbbi években fontos újításnak számított, ugyanis a megfelelő platformokon extra sebességet kínált, ráadásul nem is volt bonyolult engedélyezni. Mára a technikát mindhárom nagy PC-s érintett támogatja, de megjegyzendő, hogy az NVIDIA alapvetően eltérő Resizable BAR koncepciót alkalmaz az AMD-hez és az Intelhez viszonyítva. Amíg ugyanis az utóbbi két cég a szolgáltatás bekapcsolásakor általánosan engedélyezi a működést, addig a zöldek szoftvere általánosan tiltja. Ez így furcsán hangzik, de lényegében arról van szó, hogy az AMD és az Intel amolyan feketelistával dolgozik, vagyis alapértelmezetten minden alkalmazás aktív Resizable BAR funkcióval fut, kivéve azok, amelyek az úgynevezett feketelistában szerepelnek. Az NVIDIA viszont úgynevezett fehérlistát használ, azaz alapértelmezetten minden program Resizable BAR nélkül fut, kivéve azok, amelyek bekerültek a fehérlistába.

Bárhogy is működjön az implementáció, ha egy program számára engedélyezett a Resizable BAR használata, akkor az némi tempóelőnyt jelent a hivatalosan is támogatott konfigurációkon. Utóbbi számít egyfajta választóvonalnak, ugyanis az AMD, az Intel és az NVIDIA is az újabb platformokhoz biztosít támogatást. Ezt a limitet próbálja kiütni a nyílt forráskódú ReBarUEFI projekt, ami az alábbi GitHub oldalon érhető el. A cél az, hogy majdnem minden UEFI rendszeren működjön a Resizable BAR, aminek még van is realitás, mivel a megírt rendszermodul hozzáadódik az UEFI firmware DXE kötetéhez, majd minden indításkor lefut, és ezáltal az elvileg nem támogatott konfiguráció Resizable BAR képességet szerez. Fontos tudni, hogy Windows operációs rendszeren a BIOS módosítására van szükség a ReBarUEFI működéséhez, viszont ez Linuxon elkerülhető.

A ReBarUEFI projekt elvileg gyártófüggetlen, de az NVIDIA GPU-i némileg másképp működnek, így ezekhez érdemes a szintén nyílt forráskódú NvStrapsReBar projektet használni, ami az alábbi GitHub oldalon férhető hozzá. Az alapok ugyanazok, csak utóbbit leginkább a GeForce GTX 16 és RTX 20 sorozathoz szabták.

Érdemes észben tartani, hogy bárhogy is dönt a régebbi PC-vel rendelkező felhasználó, se a ReBarUEFI, se az erre építkező NvStrapsReBar nem hivatalos megoldás, a használatuk tehát tuningnak számít, és ezáltal a gyártók nem fognak hozzá terméktámogatást biztosítani. Kísérletezni viszont ettől még lehet, csak minden érintett számoljon azzal, hogy ennek esetlegesen negatív következményei is lehetnek.

Előzmények

Hirdetés