Közvetlen kapcsolat nélkül is működik az új Qi vezeték nélküli töltő

A vezeték nélküli töltés lehetősége egyre több felsőkategóriás mobilkészülékben kap helyet manapság, bár a szabványok terén egyelőre itt sem tisztult le a helyzet. Az egyik ilyen szabvány a Wireless Power Consortium (WPC) által fejlesztett Qi (azaz "Csí"), aminek működését korábban már bemutattuk.

A WPC azonban továbblépett a fent demonstrált, 1.1-es verzió képességein, és a most bejelentett Qi 1.2-nél számos változást léptetnek életbe. A legfontosabb, hogy az eddig használt hagyományos induktív töltés mellett a rezonáns töltést is támogatja, akárcsak az Alliance for Wireless Power Rezence nevű megoldása, amire a másik szabványosító szervezet, a Power Matters Alliance (PMA) lecsapott már. Ez lehetővé teszi, hogy a vezeték nélkül tölthető Qi kompatibilis eszközöknek a korábbiakkal ellentétben nem szükséges követlen érintkezniük a töltőfelülettel, hanem a kettő között lehet legfeljebb 45 milliméternyi távolság. A jó hír, hogy a jelenleg futó 1.1-es eszközökkel oda-vissza is kompatibilis az új 1.2-es szabvány. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az 1.2 szabványra épülő eszközök tölthetőek 1.1-es töltőpaddal, míg az 1.1-es mobil megoldások is képesek energiát felvenni az 1.2 szabványú töltőből, ráadásul ez utóbbi esetben is közvetlen kapcsolat nélkül, noha a távolság 45 helyett már csak 30 milliméter lehet.

A közvetlen érintkezés elhagyásával lehetőség nyílik a Qi töltőpadok egyszerűbb, mélyebb, elegánsabb integrálására, legyen az konyhaasztal vagy egy autó műszerfala, illetve több eszköz egyidejű töltése is könnyebben megvalósítható. Emellett a Qi arról is beszámolt, hogy a szabvány akár 2000 wattnyi teljesítmény átvitelére is képes vezeték nélkül, amiből majd konyhai eszközök profitálhatnak elsősorban - például egy konyhapultra, a Qi pad fölé helyezett turmixgép villásdugó nélkül is üzemeltethető lesz - de ennek működéséről a WPC egyelőre nem számolt be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés