Pici lapok nagy versenyzőktől

Bátran kijelenthető, hogy fortyog a Mini-ITX szabványra épülő alaplapok piaca. A Zotac már számos megoldást kínál a szegmens kedvelőinek, ám az Asus megirigyelte versenytársa pozícióját, és jelentős erőket mozgósít a kisméretű deszkák után áhítozó felhasználók meghódítására. Ennek köszönhetően az utóbbi vállalat három friss versenyzőt is indít, amire a Zotac egy igazán hiánypótló megoldással válaszol.

Az Asus AT5NM10-I nevű alaplapja az Intel Pine Trail-D platformjára épül, így a Mini-ITX méretű modell az 1,66 GHz-es órajelen üzemelő, kétmagos Atom D510-es processzort alkalmazza. Ennek a memóriavezérlője a DDR2 szabványú modulokat támogatja, melyek elhelyezésére két DIMM csatoló áll rendelkezésre. Az integrált grafikus mag szerepét a DirectX 9-es API-val kompatibilis Intel GMA 3150 tölti be, az I/O kommunikációért pedig a hatcsatornás HD hangkodeket is tartalmazó, NM10 Express névre keresztelt vezérlő felel.


Asus AT5NM10-I - Forrás: ComputerBase

Az alaplap Ethernet modullal, D-Sub kimenettel, valamint számos USB 2.0-s porttal is rendelkezik, az adattárolók pedig a két darab SATA-300 interfészre csatlakozhatnak. Az esetleges bővítőkártyát egy darab PCI csatoló várja. A termék extraszolgáltatása az Asus által Express Gate-nek nevezett technológia, mely a fő operációs rendszer betöltése nélkül használható, másodperceken belül elérhető szoftverkörnyezetet bocsát rendelkezésre webböngészővel, Skype klienssel és egy, a képek rendezgetését segítő programmal.

A teljesen inteles megoldás mellett várható két Ion platformra épülő Asus alaplap, melyek AT3IONT-I és AT3IONT-I Deluxe névre hallgatnak és szintén Mini-ITX méretűek. A vállalat már régebben előállt egy hasonló megoldással, azonban az új verziók passzív bordát kapnak, így a zajra érzékeny felhasználók is meghódíthatók. Az újdonságok az 1,66 GHz-es órajelen üzemelő, kétmagos Intel Atom 330-as processzorra épülnek, melynek az MCP7A-ION jelzésű vezérlőlapka a társa. Utóbbiban egy GeForce 9400M típusú grafikus processzor bújik meg, ami hardveresen is képes gyorsítani a nagy felbontású videók lejátszását. A DirectX 10-es API-val kompatibilis chip magórajele 450 MHz-en üzemel, a 16 darab stream processzor pedig 1100 MHz-en dolgozik.


Asus AT3IONT-I és AT3IONT-I Deluxe - Forrás: Overclockers Club

A DDR2 szabványú memóriamodulokat mindkét alaplap esetében két darab DIMM foglalat várja, a PCI Express x16-os csatolóba pedig igény esetén egy diszkrét grafikus kártya is szerelhető. Az adattárolókat, illetve az optikai meghajtókat 4 darab SATA interfész fogadja, míg a kommunikáció lehetőségét a Wi-Fi és a Gigabit Ethernet modul teremti meg. A perifériákat hat darab USB 2.0 csatlakozó, a megjelenítőt pedig az SPDIF aljzat mellett elhelyezkedő D-Sub vagy HDMI kimenet várja. A Deluxe verzió a hagyományos változathoz képest tartalmaz egy távirányítót és egy 90 wattos külső tápadaptert. Utóbbi lehetővé teszi, az alaplap használatát egy nagyobb rendszer mellett, az adattárolónak és az optikai meghajtónak pedig a terméken található 4 tűs perifériakonnektor biztosítja az energiát.

Az Asus megoldásai közül az AT5NM10-I várhatóan ebben a hónapban jelenik meg, az ajánlott fogyasztói árról azonban még nincs információ. Az AT3IONT-I és a AT3IONT-I Deluxe szállítása már megkezdődött, az előbbiért 185, míg az utóbbiért 245 dollárt kell fizetni.

A Zotac rögtön kontrázott az Asus figyelemreméltó megoldásaira, és egy olyan Mini-ITX-es alaplappal állt elő, mely LGA1156-os tokozást kínál a H55-ös vezérlőhíd társaságában. A H55-ITX WiFi gyakorlatilag bármilyen LGA1156-os foglalatba illő processzort befogad, de a kisebb házak esetében érdemes az alacsony fogyasztású megoldásokat megcélozni. Az esetleges grafikus kártyát a PCI Express x16-os csatoló várja, a hangzásvilágért pedig egy nyolccsatornás hangkodek felel.


Zotac H55-ITX WiFi

A DDR3 memóriamodulokat fogadó alaplap az adattárolóknak és az optikai meghajtóknak hat darab SATA-300 konnektort kínál, a hátlap pedig eSATA, SPDIF, HDMI, DVI és temérdek USB 2.0-s csatlakozót ígér. Az integrált grafikus mag csak a Clarkdale kódnevű processzorok esetén áll rendelkezésre, így a Lynnfield magos központi egységek mellett diszkrét grafikus kártyára is szükség van. A kommunikációt a 802.11b/g/n szabványokat támogató Wi-Fi modul, valamint a Gigabit Ethernet vezérlő biztosítja.


Zotac H55-ITX WiFi

A Zotac H55-ITX WiFi az elkövetkező hetekben kerül forgalomba, a várható áráról azonban egyelőre nem számolt be a gyártó.

Előzmények

Hirdetés