Hirdetés

Pár éven belül mindenhonnan eltűnhet a DVI csatlakozó

Idén kezdődik és szokatlan gyorsasággal, pár éven belül vélhetően véget is ér a Digital Visual Interface (DVI) csatolószabvány teljes hanyatlása, legalábbis ezt jósolja az In-Stat elemzőcég. A DVI csatlakozó napjainkban szinte minden asztali számítógépen és LCD monitoron megtalálható, de akadnak más célra szánt, DVI bemenettel ellátott megjelenítők is (például tévék és projektorok) – az In-Stat becslése szerint ilyen eszközökből (beleértve a PC-ket és a videokártyákat is) tavaly körülbelül 112 milliót szállítottak a gyártók, 2011-ben viszont ennek már csak a töredéke, nagyjából hárommillió DVI-kompatibilis készülék kerül forgalomba.

Kihalásra ítélve

Az 1999-ben életre hívott DVI haláltusáját az elmúlt években kifejlesztett, azóta bizonyos területeken esetenként komoly népszerűségre szert tett, fejlettebb digitális csatlakozószabványok gyorsíthatják fel drámai mértékben. Ilyen a DVI-jellel amúgy teljes kompatibilitást nyújtó, 2002 óta létező HDMI, mely a kép mellett a többcsatornás térhatású hang átvitelére is alkalmas, éppen ezért mára előszeretettel alkalmazzák a modernebb szórakoztatóelektronikai berendezéseknél.

A DVI-nál nagyobb sávszélességet, ezért elméletben nagyobb felbontású, részletesebb képet nyújtó, egyszersmind flexibilisebb kábelezést és egyszerűbb csatlakoztatást ígérő HDMI népszerűsége mára mindent elsöprő a digitális csatolószabványok közt: a 2007-ben eladott lapostévék közel 90 százaléka rendelkezett HDMI csatlakozóval, tavaly pedig összességében 143 millió HDMI-kompatibilis eszközt szállítottak a gyártócégek.

Az elsősorban a számítástechnikában népszerű DVI-ra mégsem a HDMI jelenti az igazi veszélyt, sokkal inkább a most szárnyait bontogató, 2006-ban véglegesített DisplayPort, mely a HDMI-hez hasonlóan egyszerre vihet át nagy felbontású képet és többcsatornás hangot. Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Video Electronics Standards Association (VESA) vezényletével, több világcég által közösen fejlesztett DisplayPort nyílt ipari szabvány, a HDMI ezzel szemben licencköteles, így a költséghatékonyságra törekvő PC-gyártók nyilvánvalóan előbbit részesítik majd előnyben. A DisplayPort-éra várhatóan idén kezdődik, 2008-ra több gyártó (köztük olyan nagy multik, mint az Intel, az AMD, az NVIDIA vagy a Samsung) is ígéri DisplayPort-kompatibilis termékek megjelenését.

Úgy tűnik, mégsem lehet viszont befutó a szintén 2006-ban, szinte a DisplayPorttal együtt véglegesített, kizárólag képátvitelre szolgáló Unified Display Interface (UDI). A szabványt megalkotó UDI SIG-ből (Special Interest Group) egy éve kiszállt az alapítóként jegyzett Intel és a Samsung, ezzel gyakorlatilag halálra ítélve a még meg sem született technológiát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés