Panasonic Toughbook 54 félstrapabíró notebook AMD FirePro M5100 VGA-val

A Panasonic idestova majdnem 20 éve van a mobil számítógépek piacán, ám termékeivel többnyire az üzleti, ipari, professzionális felhasználást célozza meg. Ezek közül az egyik legismertebb a Toughbook család, amely kifejezetten nehéz terepre szánt, strapabíró notebookokat egyesít, noha ezek között is vannak fokozatok. A frissen bejelentett Toughbook 54 például az úgynevezett semi-rugged kategóriában indul (MIL-STD-810G és IP5X - azaz ellenáll az ütődéseknek rázkódásnak, de vízállóságát tekintve meg kell elégedni a cseppálló kivitellel) ahol a legkönnyebb és legvékonyabb címre tett szert a hasonló tudású 14"-es méretű gépek között.

Persze így sem kell ultravékony gépre gondolni, a teljesen magnéziumból készített, fogantyúval ellátott gépház vastagsága ugyanis 30,48 milliméter, ám cserébe tömege mindössze 2 kg körül alakul felszereltségtől függően. Mindenesetre a vállalat szerint ez az egyetlen gép a kategóriájában, ami két akku elfogadására képes és a gép leállítása/hibernálása nélkül is cserélhetőek a telepei, illetve képes két adattároló befogadására (az optikai meghajtón kívül).


[+]

A Windows 7 Professional vagy 8.1 Pro operációs rendszert futtató gép többféle kiszerelésben érkezik, de mindegyikben közös az alapot adó Intel Core i5-5300U processzor. Az erősebb, úgynevezett Performance modell az IGP mellett az AMD professzionális grafikus termékcsaládjára is épít, egészen pontosan a gyártó FirePro M5100 megoldását kapja meg, ami egy Full HD IPS kijelzőt hajt. Az olcsóbb modellekbe 1366x768 képpontos panel kerül, míg a gloved mulit touch verzió egy 1000 cd/m² fényerősségű IPS  Full HD panelt kap, ami erős nappali fényviszonyok között tesz jó szolgálatot és akár kesztyűben is nyomkodható. Ez utóbbit egy cserélhető védőfilmmel is ellátták, ami további védelmet nyújt a kijelző számára.



[+]

A hardver további tekintetben is testre szabható, 8-16 GB RAM, 500 GB vagy 1 TB-os HDD (felszereltségtől függően 5400 vagy 7200 rpm) 128-256 GB SSD opcióval, másodlagos adattároló opció és merevlemez fűtés, hogy a legzordabb körülmények között is használható maradjon a gép. Akkumulátorból is többféle opció létezik, ráadásul dupla akkumulátorral is képes üzemelni, így akár 18 órás üzemidő is elérhető.


[+]

A felszereltség része a dokkoló konnektor, a háttérvilágított billentyűzet, a 91 dB-re képes hangszórók, a dupla Gigabit Ethernet, az AC-s Wi-Fi és a Bluetooth 4.0, de bővíthetőségből nincs hány, opcionálisan LTE-modullal, dedikált GPS-sel, nagy nyereségű antennával, SmartCard/NFC olvasóval is felszerelhető a masina.

A Panasonic Toughbook 54 kezdőára 1500 dollár lesz három év garanciával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés