Oroszország az Elbrus-4C processzorral elfogadható szinten emulálhatja az x86-ot

Oroszország jó ideje komolyan finanszírozza a hazainak mondható processzortervezést, amelyet zömében az MCST (Moscow Center for SPARC Technologies) végez. Az említett vállalatnak egyébként már számos Elbrus sorozatú processzora létezik, amelyek az Elbrus utasításarchitektúrára épülnek. Utóbbi sok éves múltra tekint vissza, és az egyik legfontosabb kutatási terület ezzel kapcsolatban az x86-os programok futtatásának biztosítása.

Mint ismeretes, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) korábban teljesen jogszerűnek ítélte az x86 emulálását, amit az Intel a kezdetektől fogva ellenzett. A Santa Clara-i óriáscég szerette volna elérni, hogy az x86 programok futtatását csak és kizárólag x86-os processzorok tudják megoldani, de ezt az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként is működő bizottság versenykorlátozónak találta, így az emuláláshoz még 2010-ben kinyitották a kaput. Oroszország koncepciója tehát nem tekinthető jogellenes cselekménynek, vagyis az Elbrus utasításarchitektúrára alapozó processzorok építhetnek erre. A bináris fordítási réteg része a teljes rendszernek, ezen belül is konkrétan egy virtuális gépen történik a programfuttatás, amely egy x86 BI operációs rendszert is futtat. Ez a rétegezés teszi lehetővé az elfogadható minőségű emulációt, amelyet egyébként az MCST húsz operációs rendszeren és több száz programon is tesztelt.

Az MCST nemrég kiadta a legújabb processzorát, amely az Elbrus-4C névre hallgat, és ez már négy darab Elbrus 2000 processzormagot tartalmaz, amelyek órajele 800 MHz is lehet, míg a másodlagos gyorsítótár összesített kapacitása 8 MB. A 45 wattos TDP fogyasztással rendelkező lapka a TSMC 65 nm-es gyártástechnológiáján készül, összesen 986 millió tranzisztort tartalmaz és nagyjából 380 mm²-es kiterjedésű.


(forrás: MCST)

A technikai specifikációkat tekintve az Elbrus-4C abszolút versenyképtelen a modern nyugati processzorokkal, és ez nagyrészt igaz a teljesítményére is, de ez az első olyan Elbrus processzor, amely tényleg elfogadható sebességgel megoldja az x86-os programok emulációját, vagyis Oroszország számára megéri elgondolkodni a nyugati technológiára épített számítógépek lecserélésén, különösen kormányzathoz közeli területeken. Az eddigi eredményekből az látszik, hogy lényeges sebességkülönbséggel nem kell számolni egy 5-6 éves konfiguráció cseréjénél, miközben az mindenképp előny, hogy az Elbrus-4C hazai fejlesztés. Az egyetlen probléma az említett processzorral szerelt PC-k ára lesz, amely jelen pillanatban 4000 dollárba is kerülhetnek.

Oroszország egyébkén hosszabb távon minden bizonnyal átáll ARM-ra, aminél az Elbrus Technologies már dolgozik az x86-os emuláció hatékonyságának növelésén, illetve korábban arról szóltak a hírek, hogy a Baikal M és Baikal M/S kódnevű projektek ARMv8-as alapokra építkeznek. Az ország egyébként annyira komolyan gondolja az IT iparágon belüli fejlesztéseit, hogy 2020-ra megépítenék az első exascale szintű szuperszámítógépüket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés