A bíróságon kell felelnie a Seagate-nek megbízhatatlan HDD-i miatt?

Régóta vitatéma, hogy melyik merevlemezgyártó termékei a leginkább vagy éppen a legkevésbé megbízhatóak, és bár léteznek erre vonatkozóan különféle felmérések, kimutatások, nem lehet egyértelmű ítéletet hozni az ügyben. Már csak azért sem, mert a megbízhatóság az adott terméktől is függ, nem csak attól, hogy melyik gyártó emblémája virít rajta. Éppen ezért nem lesz könnyű dolga az Amerikai Egyesült Államok kaliforniai bíróságának, amikor a tárgyalás lefolytatása után ítéletet kell hirdetnie annak a kollektív keresetnek az ügyében, amelyet több hasonló helyzetű vásárló, illetve saját maga képviseletében egy észak-dakotai magánszemély, Christopher A. Nelson nyújtott be a Seagate ellen.

A vádirat szerint a vállalat adott HDD-i rendszeresen meghibásodnak még a garanciaidőn belül, ráadásul képtelenek hibátlan cseredarabokat szállítani, amelyek megfelelnek a garanciális feltételeknek, mivel azok is gyárilag hibásak. Összességében a vádpontok olyanokból tevődnek össze, mint a vásárló jogainak megsértése, tisztességtelen verseny, hamis reklámok, jogalap nélküli gazdagodás.

A benyújtott 65 oldalas dokumentum rengeteg apróságra kitér, többek között részletezi a felperes szélmalomharcát gyártóval, amit a Best Buy üzletben vásárolt Seagate Backup Plus 3TB External Hard Disk Drive típusú külső merevlemez meghibásodásának ügyében folytattak. Emellett próbálja bebizonyítani, hogy a weboldalon olvasott, megbízhatóságra utaló reklámokból miért nem igaz egy szó sem. Ehhez kapcsolódóan különféle tesztekre, webshopos negatív értékelésekre, valamint iparági jelentésekre hivatkozik. Többek között a 40 000 darabnál is több HDD-t használó Backblaze-ére is, amelyek alátámasztani látszanak a felperes állításait.

A Backblaze legutóbbi felmérésének lényegi kivonata
A Backblaze legutóbbi felmérésének lényegi kivonata [+]

Az ügy kimenetelét illetően nem érdemes jóslatokba bocsátkozni, de nyilvánvalóan a felperes nagy fába vágta a fejszéjét, a Seagate ügyvédei pedig mindent megtesznek majd, hogy tisztázzák magukat, és ezzel elkerüljék a vagyoni kártérítést, valamint az egyéb, súlyosabb büntetéseket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés