Vizsgálja már a leégő tápcsatlakozók ügyét az NVIDIA

Ráadásul a vezetékek aljzathoz közeli maghajlítása nem válaszol meg minden kérdést.

A hét elején számoltunk be arról, hogy megvan az első leégett 12VHPWR tápadapter, és azóta már további esetekben történt leégés, ami volt annyira aggasztó az NVIDIA-nak, hogy megkezdjék a probléma kivizsgálását. Ezt Bryan Del Rizzo el is ismerte a The Verge számára, megjegyezve azt, hogy az érintettekkel felveszik a kapcsolatot a további információk reményében.

A vizsgálódások alapján már kezd körvonalazódni, hogy vezetékek aljzathoz közeli meghajlítása hozzájárulhat a leégéshez, de önmagában ez nem válaszol meg minden kérdést. Információink szerint a gyártói tesztek már javában zajlanak, és valójában nincs lényeges különbség a vezeték hőmérsékletében, ha közvetlenül a konnektornál, vagy három és fél centiméterrel távolabb van meghajlítva. Az egyértelműen kiderült, hogy utóbbi kedvezőbb adatokat eredményez, de még az előbbi esetben is 70°C alatt marad a hőmérséklet, ami egy tolerálható határ.

A friss tesztekből ugyanakkor kiderült, hogy nem túl nehéz a csatlakoztatást rosszul elvégezni, ilyenkor pedig a vezetékek érintkezése nem optimális, és ez már látványos melegedést produkál. Ilyen esetben a hőmérséklet nagyon magasra, 100°C fölé kúszhat, és ez már egyértelműen nem jó, a következmény pedig akár az aljzat leégése is lehet.

A tápgyártóktól megtudtuk, hogy a 12VHPWR konnektor felépítése olyan, hogy csatlakoztatáskor a felhasználónak egy klikket kell hallania. Ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg nem jó a rögzítés, és célszerű újra elvégezni a bekötési folyamatot. Itt rögtön felmerül a kérdés, hogy a vezetékek aljzathoz közeli hajlítgatása okozhat-e bármilyen érintkezési problémát. Ez jelenleg egyértelműen nem zárható ki, már csak azért sem, mert egy aljzathoz közeli hajlítás során az egyes kábelek megfeszülnek, és ekkor nagy gondot jelenthet, ha érintkezés valamilyen módon megsérül, hiszen ez ekkora teljesítmény leadásánál nagyon elkerülendő körülmény.

Mivel a leégések egyelőre a GeForce RTX 4090-es VGA-khoz adott tápadapterrel történnek meg, célszerű kapásból azt vizsgálni, hogy ebben a forrasztások elég erősek-e, vagy jól van-e az egész megtervezve? Azt sem lehet teljesen kizárni, hogy magára az átalakításra nincs egyértelműen megbízható megoldás, és az érintettek esetleg tudtak arról, hogy maga a tápadapter bizonyos behatásokkal szemben némileg sérülékenynek számít. Talán ezért is ajánlhatják a vezeték aljzattól távoli hajlítását, illetve a fel- és lecsatlakoztatás erősen limitált száma is főleg annak szólhat, hogy a felhasználó ne nagyon babráljon az adapterrel, mert esetleg sérülhetnek a benne található kötések, és ez bizony valóban vezethet leégéshez. Ha utóbbi tényező okozza a gondot, akkor erősen ajánlott lesz gyárilag 12VHPWR konnektort biztosító tápegységekre áttérni, mert azokkal sokkal nagyobb biztonságban működhetnek a GeForce RTX 4090-es VGA-k.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés