Újabb felhős VGA-val készül az NVIDIA

Az NVIDIA az idei GTC rendezvényen mutatta be a VGX jelzésű – az egyszerűség kedvéért mára VGX K1-re keresztelt – terméket, melyről az alábbi linken írtunk. A kártyát a vállalat elsősorban az olyan virtualizált asztali környezetek piacára szánja, ahol igény van a nagy teljesítményű virtuális grafikus erőforrásra. Ez akár lehet felhős játékszolgáltatást kiszolgáló rendszer is, amire a cég nagyon épít a jövőben, és az iparágért menedzseléséért felelős Phil Eisler már kijelentette, hogy az új konzolgeneráció lesz az érintett cégek utolsó dobása, mivel utána a felhő erejére építenek. Ezzel persze még a piac sem ért teljesen egyet, főleg a konzolgenerációk átlagos élettartamát figyelembe véve, de az NVIDIA érezhetően leminősíti az új generációs konzolokat, amivel megpróbálják a felhős játékok pozícióját erősíteni.

NVIDIA VGX K2
NVIDIA VGX K2

A VGX K1 teljesítménye azonban nem minden szempontból ideális, hiszen négy darab GK107-es GPU-t rejt, ami az energiahatékonyság szempontjából ugyan kedvező, de lehet olyan területeket találni, ahova nagyobb tempó kell. Éppen ezért érkezik a VGX K2, amely várhatóan a következő év első negyedévében debütál. Az új termék alapvetően egy Tesla K10, így két darab egyenként 1536 CUDA maggal rendelkező GK104-es GPU-t rejt. A lapkákhoz 4-4 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti tár tartozik, így az egy virtuális munkafolyamatra jutó teljesítmény jelentősen megnőtt. Ennek persze jóval magasabb, 225 wattos maximális fogyasztás az ára, de valamit valamiért. A pontos órajelekről sajnos nem lehet tudni, de a kiépítését tekintve eléggé valószínű, hogy a Tesla K10 paraméterei köszönnek majd vissza, vagy legalábbis a közelében lesz a teljesítmény.


[+]

A VGX K2 egyrészt befogható ugyanarra, amire a VGX K1, de ugyanakkor a nagyobb teljesítménynek hála nagyobb teljesítményt igénylő a professzionális feladatokkal is elboldogul, így egyfajta virtualizált munkaállomás is egyben. A Citrix XenApp és XenDesktop a HDX 3DPro mellett támogatja az NVIDIA VGX rendszereket, amivel az adott kliensbe nem szükséges professzionális GPU-t helyezni, mivel az erőforrás távolról is biztosítható.

Az új VGX VGA mellett az NVIDIA a Tesla K20 paramétereit is elárulta. Erről a termékről szintén írtunk a GTC rendezvénnyel párhuzamosan, illetve nem sokkal később egy hír formájában, amikor már többet lehetett tudni a GK110-es GPU képességeiről. Ezek az adatok természetesen nem változtak meg, de kiderült, hogy a GK110-es lapkában található 15 darab SMX modulból 13 lesz aktív. Ennek megfelelően a Tesla K20-ban 2496 darab 32 bites és 832 darab 64 bites lebegőpontos számításokra alkalmas stream processzor található. Ezek 705 MHz-en üzemelnek, így egyszeres pontosság mellett az elméleti számítási teljesítmény 3,52 TFLOPS, míg dupla pontosság mellett 1,17 TFLOPS. A memóriavezérlő 384 bit széles buszából 320 bit lesz aktív, melyre 5 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti memória került. A memória-sávszélesség 200 GB/s lesz, ami 5 GHz-es effektív órajelen üzemelő memórialapkákra utal.

NVIDIA Tesla K20
NVIDIA Tesla K20

A Tesla K20 egy 6 és egy 8 tűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül kapja majd az energiát, a maximális fogyasztása pedig 225 watt. A termék a következő év márciusában esedékes GTC rendezvényen mutatkozik be.

Előzmények

Hirdetés