Újabb terméktámogatási problémába csúszott bele a játékosoknak szánt NUC

Akár az is elképzelhető, hogy az AMD szándékosan járatja le az Intelt, de ezt nehéz lenne bizonyítani.

Az Intel még az előző év októberében jelentette be, hogy befejezik a Kaby Lake-G gyártását, amely abból a szempontból volt különleges a vállalat termékskáláján, hogy az AMD szállította hozzá a grafikus vezérlőt. Erre épül ráadásul a legnagyobb grafikus teljesítménnyel rendelkező NUC, amely a játékosoknak készült, de annyira nem lehettek boldogok a Hades Canyont választó vásárlók, ugyanis nagyon sokáig nem érkezett a rendszerhez friss grafikus meghajtó. A helyzet annyiban rendeződött, hogy az AMD vette át a tokozásra épített Radeon terméktámogatását, és az Intel az ügyfeleit a konkurenséhez irányítja egy erre vonatkozó dokumentumon keresztül.

A fentiek eddig ismertek voltak, de az új Windows 10 frissítés beleköpött a levesbe, ugyanis az AMD hivatalos, WDDM 2.7-et támogató meghajtója nem települ a Kaby Lake-G fejlesztések dedikált grafikus vezérlőjére, így pedig a Hades Canyont választó vásárlók ismét terméktámogatás nélkül maradtak. Ráadásul az egész nagyon kínos lehet, hiszen az Intel a Kaby Lake-G startjakor megígérte, hogy 5 évig biztosítanak majd meghajtót a fejlesztésükhöz. Ebben még bőven benne vagyunk, hiszen az érintett termék a 2018-as esztendő első negyedévében jelent meg. Az előbbi ígéretből a gyártó nem egészen egy évet vállalt, majd utána rá is hagyták az egészet.

A Tom's Hardware számára adott nyilatkozat szerint az Intel dolgozik rajta, hogy biztosítsák a Windows 10 2004-es verziójához a megfelelő meghajtókat, de ennél több részletet nem közöltek, míg az AMD az ügyben nem szólalt meg. Utóbbira egyébként nem is feltétlenül érdemes számítani, ugyanis a vállalat alapfilozófiája, hogy a Semi-Custom divízión belül biztosított fejlesztések terméktámogatásával kapcsolatban csakis a megrendelő szolgálhat információkkal.

A fentiek miatt tekinthető rendkívül nagy hibának az, hogy az Intelnek elengedte a hivatalos terméktámogatást, mert ilyen formában már nem tudják azt kontrollálni. Persze így megszabadultak a licencköltségektől, de bizonyos szempontból az AMD jóakaratára vannak bízva. Ha a konkurensük úgy dönt, hogy egy ideig még nem készítenek a Windows 10 2004-es verziójával kompatibilis meghajtót a Kaby Lake-G-hez, akkor az Intel gyakorlatilag tehetetlen, és képtelenek lesznek betartani az 5 éves ígéretüket az ügyfeleik felé, az azonnali, úgynevezett "day 0" terméktámogatásról már nem is beszélve, ami régóta csak egy vágyálom.

Az egész egyébként úgy tűnik, mintha az AMD szándékosan csinálná. Rendkívül valószínűtlen, hogy problémát jelentett volna számukra két plusz dedikált grafikus vezérlőre letesztelni a Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.5.1-es kiadását. A szoftver fejlesztésének teljes költségéhez viszonyítva ez filléres tétel, és még jelentős humánerőforrást sem vonna el. Ellenben az AMD számára nagyon is jól jön az az arcvesztés, amit az Intel most elszenved, hiszen olyan dolgokat ígértek a potenciális vásárlóknak, amelyeket egyáltalán nem tartanak be. Az ügyfeleik számára kellemetlen lehet, hogy egy játékra szánt gépnél ez megtörténhet, és valószínűleg kétszer is meggondolják majd a jövőben, hogy bármit is vesznek-e az Inteltől. Amikor pedig már igen nagy lesz a felháborodás, akkor az AMD megmentőként beesik egy kompatibilis meghajtóval, ezzel azt erősítve, hogy tőlük érdemes a jövőben terméket venni, mert olyan rendszert támogatnak, amit nem is ők adtak ki.

Tekintve, hogy az ígéretből még két és fél év hátra van, az Intel számára az is jobb lenne, ha újra szerződne az AMD-vel a licencekkel kapcsolatban. Persze kérdés, hogy most milyen ajánlatot kapnának, de akár még a korábbinál magasabb költségekkel is megérné bevállalni, hiszen annál nincs rosszabb, hogy egy cég, játékosok körében kialakított hírnevét a konkurens ennyire közvetlenül tudja befolyásolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés