Nomen est omen: GigaRec a Plextortól

A Plextor ismét nagyot dobbantott: legújabb Plextor Premium CD-írói (52x/32x/52x) képesek egy 80 perces CD-R lemezre akár 1 GB adatot is felírni. (erre a lemezre más írók csak 700 MB adatot írnak). Mindezt a Plextor által szabadalmaztatott GigaRec technológia teszi lehetővé, melynek segítségével (ismétlés a tudás anyja..) 40%-al több adat is felvéshető egy-egy korongra.

A nagyobb méretet úgy érik el, hogy a lemezre égetett PIT-ek nagyságát és a köztük levő távolságot az író a beállított kompresszió (1.2, 1.3, 1.4) mértékében csökkenti. Amikor aktiváljuk a GigaRec módot, a CD-RW 4x-es írósebességre kapcsol, és DAO módban írja meg a lemezt. Az új technológiával elkészített lemezek azonban természetesen nem minden CD-ROM meghajtóban lesznek olvashatóak, ez nagyban függ az eszköz minőségétől. Egy Plextorral azonban vélhetőleg biztosra mehetünk ezután is.

A hírhez hozzátartozik, hogy eddig is közismert volt a CD-R lemezek "valós" kapacitása, azaz lehetett tudni, hogy a közszájon forgó 640-700 MB a lemezre -- hibajavító kódok nélkül -- "írható" adatmennyiség töredéke csupán, ám ezt eddig még senki sem revideálta. Bár most sem a hibajavító kóddal játszottak el, csupán a fizikailag felírt információt tömörítették.. A technológia nyilván még kevésbé lesz egy életbiztosítás, arra továbbra is ott a Nationale Nederlanden, netalántán egy DVD-RAM/RW.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés