Nagyteljesítményű koprocesszor PC-kbe

A kaliforniai chipgyártó által kifejlesztett egység a vállalat állítása szerint szuperszámítógépet tud varázsolni minden hagyományos PC-ből. A Clearspeed CS301 egy Multithreaded Array Processing Architecture nevű technológián alapul és 64 darab - egymás mellett párhuzamosan dolgozó - számoló egységből áll. Ismeretes, hogy a koprocesszor a CPU-val együttműködő olyan egység, mely valamilyen célfeladat elvégzését szolgálja. A koprocesszor nem képes az általános utasítások végrehajtására, ezért csak a CPU-val együtt működőképes.


Forrás: www.pcwelt.de

A CS301 párosítható Intel és AMD CPU-kkal. A chip számítási teljesítménye 25 milliárd művelet másodpercenként, azaz 25 Gigaflop (1 gigaflop = egymilliárd művelet/sec). Ehhez a teljesítményhez legfeljebb 2,5 wattos fogyasztás társul, ezért nincs szükség aktív hűtésre sem. Egy hat PCI-kártyát és négy CS301-es chipet tartalmazó PC teljesítménye 600 Gigaflop lehetne, ez pedig a jelenlegi Top500-as lista 134-ik helyére lenne elegendő!

Egy ilyen megoldás 25 ezer dollárba kerül, ami jóval olcsóbb annál, mint amennyiért egy úgynevezett clusterszámítógép megvásárolható. Hasonló elven működik az Apple által (Macintosh G4 és G5 modellekben) használt Altivec koprocesszor is, az azonban csupán négy - párhuzamosan egymás mellett dolgozó - egységet tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés