Igyekszik versenyképesebbé tenni médialejátszóit a Microsoft

Hetek óta tartó találgatásoknak és pletykaáradatnak vetett véget tegnap a Microsoft azzal, hogy leleplezte a tavaly szeptemberben bemutatott Zune médialejátszó-család új tagjait. A redmondiak próbálkozása a PMP-k mezőnyében eddig korántsem tekinthető sikertörténetnek: becslések szerint a Zune világpiaci részesedése alig éri el a három százalékot, a lejátszót ráadásul több régióban nem is hozták forgalomba, így ezeken a piacokon esélye sincs megszorongatni a nagynevű konkurenseket (elsősorban nyilván az Apple iPodjait).

Az új generációs Zune lejátszók bevezetésével valamelyest javulhat a Microsoft sansza a forgalom növelésére, a régi és az új modellekkel együtt ugyanis immáron négy lejátszóból választhatnak a vásárlók, jóllehet korszakalkotó újdonságot (ennek harangozták be tavaly a Wi-Fi kapcsolaton keresztüli zeneletöltést, melyet gyakorlatilag senki nem használ) egyik új típus sem tud felmutatni.

Az új Zune lejátszók helyette a divatnak megfelelően elsősorban karcsúbbak és könnyebbek lettek, így az új, 80 gigabájtos merevlemezt tartalmazó, egyelőre csak fekete színben kapható modell 30 gigabájtos elődjénél több mint egynegyedével kisebb, miközben nagyobb, 3 helyett 3,2 hüvelykes képátlójú kijelzőt kap. A 249 dolláros áron kínált Zune 80 mellett érkezik két flashmemóriás példány is Zune 8 és Zune 4 néven, melyek rendre 8 és 4 GB tárkapacitást nyújtanak és 1,8 hüvelykes képátlójú kijelzővel rendelkeznek majd. Ezekért cserébe 149 valamint 199 dollárt kér majd a Microsoft, a kezdeti választék négy színben lesz elérhető (fekete, zöld, rózsaszín és vörös). Az új lejátszók mellett egyelőre forgalomban marad a régi, 30 GB-os HDD-vel ellátott típus is, ehhez új, a friss modellekhez igazodó rendszerszoftvert ad ki a gyártó.

A meglévő típust kiegészítő új kínálat gyakorlatilag egyetlen és legfőbb technikai újítása, hogy a lejátszók az eddigi formátumok mellett mostantól H.264/MPEG-4 tömörítésű videókat is megjeleníthetnek. Az új Zune lejátszók premierjével együtt indul a megújult Zune marketplace is, ahonnan jelenleg több mint hárommillió dal tölthető le, ezek nagyjából harmada nem tartalmaz digitális másolásvédelmet (DRM).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés