Megkezdődött a nyers Blu-ray lemezek szállítása

Napokon, illetve heteken belül megjelenhetnek az európai boltok polcain az első, Blu-ray szabványnak megfelelő egyszer írható, vagy újraírható adathordozók, miután mind az új technológia atyjának tekintett Sony, mind a TDK bejelentette, hogy megkezdte a minimum 25, maximum 50 GB adat tárolására alkalmas nyersanyagok szállítását.

Az újonnan megjelenő lemezek kezelése lényegesen eltér a 2003-ban Japánban debütált első generációs példányoknál alkalmazottól; mind a TDK, mind a Sony speciális, a karcolásoknak és egyéb környezeti behatásoknak fokozottan ellenálló védőréteget használ, így a lemez nem igényel állandó tokozást, az írható Blu-ray korongok gyakorlatilag ugyanúgy néznek ki, mint egy írható CD, vagy DVD.

A Sony egyelőre két típust indított útjára: az egyrétegű, többször írható BD-RE (Blu-ray Disc Rewritable) korongokhoz március közepétől, az egyrétegű, egyszer írható BD-R (Blu-ray Disc Recordable) médiumokhoz pedig pár héttel később; április elejétől lehet majd hozzájutni. A lemezek egyaránt maximálisan 25 GB adat tárolására alkalmasak, azaz egy hagyományos, egyrétegű írható DVD kapacitásának több, mint az ötszörösét nyújtják. A Sony lemezei 2-szeres írási tempóra lettek hitelesítve, ami 72 Mbps, azaz hozzávetőlegesen 9 MB/másodperces adatrögzítési sebességet takar a Blu-ray korongok esetében.

Április elején összesen négy írható Blu-ray lemezzel jelenik meg a piacon a TDK; az egyrétegű írható (BD-R), egyrétegű újraírható (BD-RE) korongok mellett megjelennek a maximálisan 50 GB adat tárolására alkalmas kétrétegű lemezek is. A gyártó frissen kiadott közleményében árakat is ismertetett; a 25 GB-os egyszer írható, újraírható, az 50 GB-os egyszer írható és újraírható médiumok rendre 15, 20, 35 és 45 eurós (azaz nagyjából 3800, 5100, 9000 és 11 500 forintos) áron fognak debütálni.

A TDK komoly hangsúlyt fektet a lemezek megbízhatóságára, így a mindössze 0,1 milliméter vastag DURABIS2 karcolásálló védőréteget alkalmazza mindegyik korongnál, továbbá szervetlen hordozóréteggel (réz-szilícium ötvözet) látja el a lemezeit, melyek így egyáltalán nem érzékenyek a fényhatásokra. A gyártó állítása szerint az újraírható lemezek ennek eredményeként minden eddiginél strapabíróbbá válhatnak: a TDK laborjában még 10 000 újraírás után sem tudtak kimutatni eróziót az új adathordozókon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés