Megérkezett az ATI új déli hídja

Az ATI bemutatta az AMD új, DDR2 memóriavezérlőt tartalmazó, Socket AM2-es processzorait kiszolgáló (Sturgeon, azaz Tokhal kódnevű) referencialapját, melyen a legerősebb asztali rendszerek alapjául szolgáló CrossFire Xpress 3200 chipset aktuális változata kapott helyet. Az RD580 északi híd két PCI Express x16 csatolós videokártyát teljes sávszélességen, azaz kétszer 16 PCIe-sávon képes kiszolgálni, azonban ezúttal nem ez a legfontosabb információ a bejelentésben.

A lapkakészlet része a most debütáló SB600 déli híd, mellyel a kanadai vállalat ki szeretné küszöbölni korábbi I/O-vezérlőinek gyengeségeit. Amint ismert, az ATI korábbi déli (SB400, SB450) hídjai főként USB-kezelésben nem jeleskedtek, viszonylag kis átviteli sebességük mellé ráadásul a konkurenseknél nagyobb processzorhasználat járult. Szerencsére minden további nélkül lehetett alkalmazni az ULI déli hídjait is az érintett alaplapokon, így az ATI saját tervezésű chipjei inkább csak az olcsóbb modelleken kerültek piacra. A gyártó ugyan folyamatosan dolgozott újabb I/O-vezérlője fejlesztésén, ám erre egy külső körülmény fokozottan rá is kényszerítette – az NVIDIA felvásárolta az ULI-t, így a kanadaiaknak mindenképpen más megoldást kellett prezentálniuk.


CrossFire Xpress 3200-alapú referencialap DDR2 memóriával és két videokártyával

Az SB600 chip és az északi híd között az alaplap kategóriájától függően 1, 2 vagy 4 sávos, úgynevezett A-Link Xpress II interfész teljesít szolgálatot, a déli híd automatikusan a rendelkezésre álló sávszélességhez igazodik. Hostvezérlői összesen tíz USB 1.1/2.0 port kezelésére képesek. A lapka négy Serial ATA II porttal szolgál, melyeken RAID 0, 1, 1+0 és 5 tömbök is létrehozhatók; a kontroller támogatja az NCQ-t, és mind IDE, mind AHCI üzemmódban működhet, bár fejlett energiagazdálkodási képességeit csak az utóbbiban lehet kihasználni. Parallel ATA csatornából egy van, és nem maradt el természetesen a 2.3-as PCI busz támogatása sem, hiányzik viszont a hálózati vezérlő. Az audiovezérlő kompatibilis az AC'97 szabvánnyal és az Intel-féle HD Audióval; a lapkán így akár négy független hangfolyam áramolhat át, vagyis elvileg négy kodek is ráköthető, bár ez igen ritka konfiguráció. A Windows Vista közeledtével nem meglepő a Unified Audio Architecture támogatása sem. Az energiamenedzsment terén az SB600 az ACPI 3.0-s verzióját követi. A chip természetesen Intel processzorokhoz kapcsolódó ATI északi hidak mellé is társítható.

Az ATI alaplapi vezérlői AMD platformon most a következő képet mutatják: főként játékgépekbe, a 150–240 dolláros alaplapok szegmensébe szánják a CrossFire Xpress 3200 chipsetet, mely kétszer 16 PCIe-sávot kínál a grafikus alrendszer számára. Ugyancsak használható CrossFire konfigurációk alapjául (de csak 2 x 8 PCIe-sávval) a CrossFire Xpress 1600 chipset, mely 70–130 dolláros alaplapokra kerülhet. Végül a belépőszegmensben található a nemrég bemutatott, integrált grafikus vezérlővel felszerelt Radeon Xpress 1100, illetve 1150, melyek már 50 dollár körüli alaplapok gyártását is lehetővé teszik. A Radeon Xpress 200 néven piacra került lapkakészletek szintén olcsóbb, de integrált grafikával nem rendelkező alaplapokra kerülnek, bár ezeket egyelőre nem említették a Socket AM2 platformmal összefüggésben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés