A MediaTek ténylegesen rágyúr az OpenCL-re

A Google OpenCL-hez kötődő viszonya az Android operációs rendszer esetében már régóta ismert és nem túl rózsás a helyzet, mivel a cég egy átfogóbb megközelítésre vágyik, amelyen keresztül a saját RenderScript API-juk is jobban használható. A Google helyzete érthető, mivel számukra csak a HSA platform biztosítana olyan mértékű kompatibilitást a számos cég által tervezett rendkívül eltérő lapkával, amelyre nyugodtan rá lehet bízni a jövőjüket, így az OpenCL-t inkább csak távolról figyelik. Ugyanakkor az Apple iOS és a Microsoft Windows Phone platformja a GPGPU-s irány kihasználása szempontjából fejlődik. Előbbi cég sokat invesztál a Metal API-ba, amely felhasználható erre a célra, illetve az új Windows 10 is komoly fejlesztéseket kap a C++ AMP hatékonyabb kihasználása érdekében.

A MediaTek bár megérti a Google indokait az OpenCL ellen, de a tétlenséget megelégelte, így a partnerek számára egy ideje felkínálnak egy olyan lehetőséget, hogy az Androidon belül szállíthassanak OpenCL meghajtókat. Bár egyelőre csak az MT6795 (Helio X10), MT6753, MT6752 és MT6735 jelzésű rendszerchipekre van támogatás, de a gyártók nagyon nagy többsége teszteli az OpenCL meghajtókat, és a MediaTek erre vonatkozó terméktámogatását. Ezzel kapcsolatban a chiptervező partnere az ARM és az Imagination lesz, függően az adott lapka IGP-jétől.

Annyit megtudtunk a MediaTektől, hogy a lapka típusa nem garancia az OpenCL meghajtó elérhetőségére, így a vásárlás előtt erről érdemes megkérdezni az adott telefon gyártóját.

Egyébként nem a MediaTek az egyetlen cég, amely OpenCL támogatást szeretne szállítani az Android operációs rendszeren belül, mivel például a Huawei Honor 7, a saját fejlesztésű Kirin 935-ös rendszerchippel is kapott OpenCL meghajtót, amit a beépített kameraapplikáció használ is.

Az OpenCL-t támogató chipfejlesztőktől megtudtuk, hogy a Google Play áruházba OpenCL alkalmazás nem kerülhet fel, de a teljes iparág vizsgálja annak a lehetőségét, hogy közösen létrehozzanak egy alternatív áruházat csak a GPGPU-t kihasználó applikációknak, amíg a Google nem végez a HSA implementálásával. Ezzel az Android hatékonyabban vehetné fel a versenyt az Apple és a Microsoft platformjainak jelenleg fejlettebb GPGPU-s lehetőségeivel szemben.

Előzmények

Hirdetés