Médialejátszók előtelepített vírussal

Egy rendkívül kínos incidens kapcsán kényszerült magyarázkodásra és bocsánatkérésre a minap a népszerű iPod médialejátszókat gyártó Apple. A cég weboldalán közzétett tájékoztatás szerint a nemrég debütált, ötödik generációs videós iPodok közül néhány példány egy windowsos számítógépeket megfertőző trójai vírussal a merevlemezén hagyta el a gyárat. Az Apple szerint a jelenség nem érint nagy tömegeket: a szeptember közepe óta gyártott iPodok alig egy százaléka fertőzött, és a vállalatnál eddig mindössze huszonöten reklamáltak ez ügyben.

A fertőzött iPodokkal terjedő Troj/Bdoor-DIJ trójai forrását az Apple házon belül folytatott nyomozása máris lefülelte: a vírus egy Windows operációs rendszert futtató fertőzött gépről került az érintett médialejátszókra. Az eset kapcsán kiadott közlemény pikantériája, hogy a szöveg nyíltan bírálja a Microsoft operációs rendszerét könnyű sebezhetősége miatt, bár az iPodok gyártója ugyanúgy felelősnek tartja saját magát is a történtekért. Az ominózus PC-t azóta természetesen megtisztították, az Apple pedig a fertőzött iPodok tulajdonosainak részletes útmutatással szolgál a vírus eltávolításához.

Hasonlóan kínos eset érintette nemrégiben a japán McDonalds hálózatot is, mely a Coca-Colával közösen folytatott nyereményjáték-akciójában ajándékozott a szerencsés nyerteseknek összesen 10 000, trójai vírussal fertőzött médialejátszót. A vírusos lejátszókat a gyorsétteremlánc ígérete szerint kicserélik, a megfertőződött gépek tulajdonosai számára pedig segítséget nyújtanak a számítógép megtisztításához.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés