Lomhább, de szívósabb gepárdcsalád született

A Seagate bejelentette, hogy szállítja új, szerverekbe és létfontosságú feladatokat ellátó számítógépekbe szánt Cheetah NS merevlemezsorozatát, mely a széria leggyorsabb tagjaihoz viszonyítva valamelyest lassabb ugyan, cserébe viszont nagyobb kapacitást, fokozott megbízhatóságot és csökkentett áramfogyasztást kínál. A gyártó mindezt a már bevált Cheetah 15K.5 mechanikájára alapozva, de 15 000 helyett „mindössze” 10 000 fordulat/perces motor alkalmazásával érte el. A Seagate egyébként indított már korábban is ebben a kategóriában versenyzőt; az új széria tagjai azonban a vállalat szerint minden tekintetben túlteljesítik a szintúgy 10 000 fordulat/perces motorral érkező Cheetah 10K.7 HDD-ket.

A Cheetah NS széria tagjai a 15 000 fordulat/perces motorral szerelt HDD-khez hasonlóan kisebb átmérőjű lemeztányérokat tartalmaznak, ám a lassabb forgási sebességnek köszönhetően precízebbé válhatott a fejpozicionálás, így egy lemeztányéron 73 GB helyett már 100 gigabájtnyi adat tárolható. Az ilyen egységeknél maximálisan alkalmazott négy lemeztányérból következően a Cheetah NS legfeljebb 400 GB összkapacitást nyújt, azaz 33 százalékkal több adat tárolható rajta, mint a csúcssebességű 15K.5 és a hasonló kategóriában versenyző 10K.7 család legnagyobb példányán.

A Seagate közleményében hangsúlyozza mindemellett, hogy a 10 000 fordulat/perces motor és a kisebb lemezméret együttes alkalmazásra révén az újdonságok fogyasztása szintúgy 33 százalékkal csökkent, igaz nem a Cheetah 15K.5, hanem a 10K.7 széria tagjaihoz viszonyítva, az NS modellek ráadásul mindezek ellenére gyorsabbak a korábbi 10K típusoknál. A gyártó már szállítja partnereinek a Cheetah NS merevlemezeket, melyek a disztribúciós csatornák számára a harmadik negyedévtől válnak elérhetővé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés