Kisebb méretű merevlemezek irányába lép a HP

A Fujitsu, a Hitachi és a Seagate közreműködésével a merevlemezek újabb generációját képviselő egységeket épít szervereibe és tárolórendszereibe a HP – áll a vállalat tegnapi sajtóközleményében. A 3,5 hüvelykes, 10 000 rpm fordulatszámú egységeket a nagy teljesítményű rendszerekben az azonos méretű, ám 15 ezres fordulaton üzemelő winchesterek váltják fel. Ennél is fontosabb a több termékcsaládban bevezetett méretváltás, amelynek jegyében a korábbiakhoz hasonlóan 10 000 rpm fordulatú, ám 2,5 hüvelykes merevlemezeket kezdenek használni.

A 2,5 colos meghajtók legfőbb előnye, hogy azonos sebesség és kapacitás mellett nemcsak kisebb helyet igényelnek, de akár 70 százalékkal is kevesebb hőt termelnek, és a velük felszerelt szerverek birtoklási költsége is jelentősen kisebb – elsősorban a legalább 50 százalékkal kisebb áramfogyasztásnak köszönhetően.

Az új merevlemezek már SAS (Serial Attached SCSI) interfésszel érkeznek, melynek révén jobban skálázható az adattároló alrendszer; míg egy 320 MB/s sebességű párhuzamos SCSI buszra 16 eszköz fűzhető, addig egy SAS port elméletileg több mint 16 ezer meghajtó csatlakoztatását teszi lehetővé 375 MB/s sávszélességet osztva meg köztük.

Az új 3,5 hüvelykes SAS-merevlemezek egyelőre legfeljebb 147 GB kapacitással, míg a 2,5 colosak 36 és 73 GB-os változatban kerülnek a HP termékeibe. Utóbbiak befogadói elsőként a ProLiant szerverek lesznek 2005 közepén, majd 2006-ig a blade szerverekbe, az Integrity és StorageWorks rendszerekbe való integrálásuk is lezajlik. 2006 folyamán már 15 000 rpm fordulatszámú 2,5 colos merevlemezek érkezése várható, amellyel tovább folytatódik a kisebb formátumra való átállás. A HP által gyártott különböző vállalati felhasználású termékekkel jelenleg több mint egymillió merevlemezt szállítanak le negyedévenként.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés