Kína előkészíti az ARM-ra való átállást

Majdnem háromnegyed évvel korábban az Egyesült Államok megtiltotta a fontosabb cégeinek, hogy a kínai kormány szerverpiacra vonatkozó igényeit kiszolgálják, de mára kiderült, hogy ez a keleti szuperhatalmat nem hátráltatta, mivel nem sokkal később megegyeztek arról, hogy a Qualcomm szerverprocesszorokat szállít majd számukra, kiemelten figyelve az igényeikre.

Az új fejlesztési modell előkészítésének következő és egyben legnagyobb lépcsőjét a Guizhou Huaxintong Semi-Conductor Technology néven bejegyzett vegyesvállalat biztosítja, amelyet 45%-ban birtokol majd a Qualcomm és 55%-ban a Guizhou-i provincia kormánya.

A Qualcomm a Kínának tervezett dizájnjait gyakorlatilag licencelni fogja, és a gyártásért, illetve a végtermékek biztosításáért teljes egészében az új vegyesvállalat felel. Ennek részeként Kína lényegében saját ARMv8 architektúrát használó szerverprocesszorokhoz jut, és emellett még a Matrix2000 nevű gyorsítót is maguk rakják össze, így teljes egészében le tudják fedni a kínai szuperszámítógépek új generációját.

Lényeges megjegyezni azt is, hogy a Guizhou Huaxintong Semi-Conductor Technology nevű vegyesvállalat a Qualcomm összes technológiájának licencelésére jogosult, így az új processzormagok mellé Adreno gyorsítókat is kérhetnek, vagyis a mély integráció szempontjából is lefedi magát a keleti ország.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés