Két változatban érkezik a Carrizo a mobil piacra

Az AMD hivatalosan is bejelentette a következő generációs mobil SoC APU-jait, amelyek a Carrizo és a Carrizo-L kódnevet viselik. Magáról a Carrizo SoC APU-ról már korábban is szivárogtak adatok, és nemrég a tranzisztorszáma, illetve a kiterjedése is kiderült. Ezeket az AMD nagyrészt megerősítette, illetve nyilvánossá vált, hogy az említett lapka az FP4-es BGA tokozást használja, míg a fogyasztása 15 és 35 watt között lesz.

Ez eddig nem meglepetés, de van egy csavar a történetben, ugyanis ugyanebbe a tokozásba érkezik a Carrizo-L kódnevű fejlesztés. Ez egy másik lapka, amely a normál Carrizo fejlesztés alapjaira épül, de az Excavator processzormodulok helyett négy darab Puma+ processzormagot kap, illetve a Wani kódnevű IGP helyére is egy másik konfiguráció kerül, de ez is a GCN architektúrára építkezik.


[+]

Nagyon leegyszerűsítve a Carrizo-L a normál Carrizo kisöccse, annak összes újításával, illetve a 128 bites memóriabuszával, de processzorrész és az IGP le lett benne cserélve. Ennek hála a fogyasztása 10 és 25 watt között lesz. Az FP4 BGA tokozás egyébként biztosítja, hogy a gyártópartnerek egyetlen platformdizájnnal is képesek legyenek mindkét SoC APU-t bevetni, mivel ezek lábkompatibilisek egymással, illetve ugyanazokat az alapvető specifikációkat követelik meg az energiaellátás szempontjából.

Az AMD értelmezésében az úgymond normál Carrizo a Kaveri mobil verzióit váltja, míg a Carrizo-L a Beema kódnevű megoldások termékek helyére érkezik. Természetesen a Carrizo-L sokkal kisebb lapka, mint a Carrizo, és ennek megfelelően olcsóbb is lesz.

A start szempontjából a Carrizo-L valamivel hamarabb érkezik, így leginkább a tavasz folyamán jelennek meg a rá épülő termékek, míg a normál Carrizo a Computex idején fog bemutatkozni. A gyakorlati start itt gyorsabb lehet, mert számos gyártó úgy ütemezi a fejlesztéseket, hogy a Carrizo-L opcióhoz készült termékekben elég legyen csak a lapkát lecserélni, de a platformdizájn megtartható legyen. Nyilván ez is a célja a közös tokozásnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés