Hivatalos részletek a mobil AMD Carrizo lapkáról

Az elmúlt nagyjából egy esztendőben jó néhány részlet kiszivárgott a mobil Kaveri-t leváltó Carrizo APU-ról, ám a héten zajló ISSCC alkalmából az AMD már konkrét adatokat, illetve egyéb érdekességeket is közölt a fejlesztésről. A napvilágot látott információk jellege az ISSCC-nek (nemzetközi félvezetőipari konferencia) megfelelően alakult, azaz inkább a lapka tervezése valamint felépítése került a középpontba.


[+]

Az AMD először 2012 augusztusában beszélt az automatizált HDL (High Density Library) eljárás CPU magoknál való alkalmazásáról. A GPU-k tervezéséhez már régóta használt módszer jóval sűrűbb áramkörök létrehozását teszi lehetővé, azaz helytakarékosabb az eddig használt HP (High Performance) variánsnál, amivel párhuzamosan nem mellesleg jóval alacsonyabb fogyasztás is érhető el. A vállalat már konkrét számokat is közölt, aminek megfelelően a Carrizoban helyett foglaló Excavator mag 23%-kal kisebb területet igényel, valamint energiaigénye 40%-kal alacsonyabb az előd Steamroller értékénél. Az eljárásnak természetesen hátránya is van, ugyanis alkalmazásával a korábbi módszerhez mérten alacsonyabb órajel érhető el, ergo nagy teljesítményű processzorokhoz ez nem ideális. Az új tervezésű Excavator CPU magok IPC-je 5%-kal nőtt, ami önmagában nem hangzik soknak, de a korábbi hírek szerint a modulokhoz tartozó L2 cache mérete a hely- és energiatakarékosság jegyében felére, azaz 2 MB-ről 1 MB-ra csökkent, mely bizonyos mértékben negatív hatással van az egy órajelciklus alatt elvégezhető műveletek számára.


[+]

A grafikus szekció sem maradt érintetlenül, ugyanis a tervezők gyorsabb RVT (Regular Threshold Voltage) tranzisztorokat vetettek be, ami 18%-kal alacsonyabb szivárgást eredményez, minek köszönhetően 10%-kal növelhető az órajel, vagy 20%-kal alacsonyabb fogyasztás érhető el azonos órajel mellett. A Voltage-adaptive frequency scaling névre keresztelt fejlesztés a a processzor folyamatosan változó üzemi feszültségéből fakadó energiapazarlást hivatott csökkenteni. A technológia átlagos gértékre törekszik, és kevesebb mint 1 nanosecundum alatt képes ideiglenesen csökkenti az órajelet amikor feszültség csökkenést érzékel. Ez a CPU magok esetében legfeljebb 19%, míg a GPU-nál 10% energiamegtakarítást jelenthet.


[+]

Az AVFS technológiával a teljesítmény/fogyasztás mutató további optimalizálása a cél, mely a már korábban debütált pillanatnyi fogyasztás és hőmérséklet szenzorokat egészíti ki feszültség és frekvencia érzékelőkkel. A 10 darab kis modul által szolgáltatott értékek birtokában a rendszer gyorsabban és pontosabban képes beállítani az optimális működéshez szükséges különféle paramétereket. Az S0i3 mód nem újdonság, ugyanakkor az AMD próbált itt is tovább faragni a fogyasztásból, amiben például az integrált FCH is kapóra jött, hiszen a Carrizo már egy SoC.


[+]

A vállalat ígérete szerint az energiahatékonyság növelése itt nem áll meg, ugyanis számos fejlesztés van még terítéken, amelyek várhatóan valamikor az elkövetkezendő 2 évben már kész termékek formájában köszönhetnek vissza ránk. Az AMD-nek igen nagy szükséges is van ezekre, hisz az Intel jelenleg nagyjából másfél lépéssel (28 nm vs. 14 nm) jár előttük a gyártástechnológiát tekintve, így jobb híján egyelőre ilyen újításokkal próbálhatják kompenzálni a lemaradást.


[+]

Az előadást tartó szakember kiemelte, hogy a Carrizo 15 wattos TDP mellett nyújtja a legjobb teljesítmény/fogyasztás mutatót, ami megfelel a konkurens Intel "U" sorozatú processzorainak értékének. Mindez ugyan még nem jelenti azt hogy ennyi lenne a plafon, hisz még 25 illetve 35 wattos variánsok is várhatóak, ugyanakkor az energiahatékonyságot, illetve az alacsony fogyasztást abszolút prioritásként kezelő tervezésnek köszönhetően efölött már nem skálázódik jól a lapka. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a népszerűbb asztali, 65-95 wattos régióban már nem tudna versenyképes órajeleket elérni a Carrizo lapka, ezért jelen állás szerint ilyen modellekre nem számíthatunk. A várható órajelekről, a DDR4 támogatásáról, illetve például az utolsó dián feltüntetett H.265-ös képességekről egyelőre nem kívánt elárulni több hivatalos információt az AMD. Az első, Carrizo APU-val szerelt gépek megjelenésére az idei Computex környékén, tehát valamikor június elején számíthatunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés