Intel: újfajta kétmagos processzorok 2006-ban

Az Intel múlt héten piaci elemzőknek tartott szokásos tavaszi rendezvénye során (Spring Analyst Meeting, SAM) megerősítést nyert, hogy 2006 végén mind az asztali PC-k, mind a noteszgépek szegmensében újfajta kétmagos processzorok jelennek meg – ami egyúttal a két fejlesztési irány várva várt közeledését is meghozza.

A mobil processzorok között a 2005 második félévétől gyártott Yonah lesz az első kétmagos chip, amelyet a jövő év második felében a Merom fog követni. A Merom mikroarchitektúrája a hírek szerint már nem a Banias-vonalat fogja folytatni, hanem a kétmagos működés igényeinek is eleget téve számos fontos változtatást hajtanak végre rajta. Egyes források szerint az órajelre lebontott teljesítménye elődeihez képest 20-30 százalékkal növekedhet.

A kétmagos chipek első generációja az asztali gépekben a 90 nm-es csíkszélességgel készített Smithfield magra épül; a Pentium Extreme Edition termékvonal első fecskéje máris piacon van, de a Pentium D néven forgalomba kerülő családra sem kell már sokat várni. A Smithfieldeket 2006 első felében a 65 nm-es csíkszélességű Presler követi, amely – megfelezett, vagyis egymagos, Cedar Mill kódnevű változatával egyetemben – a NetBurst mikroarchitektúra utolsó mohikánja lesz.


Forrás: Intel

Ami ezután következik, mindenkit erős várakozással tölt el, aki unja már, hogy PC-je hűtésére majdhogynem nagyobb figyelmet kell fordítania, mint a processzor kiválasztására. A jövő év végén mutatkozik be ugyanis a Conroe, amely a Merom rokonaként rövidebb és alacsonyabb órajelen üzemelő futószalagokat fog tartalmazni. A notebookokban használatos Meromhoz képest elképzelhető, hogy a teljesítmény érdekében az energiatakarékosság szempontja kicsit hátrébb szorul – ám ez nem sérti a hatékony és takarékos CPU alapkoncepcióját. Az új chipek szolgáltatásaik tekintetében is hozzák az aktuális kínálatot: LaGrande és EDB biztonsági technológia, virtualizáció, 64 bites üzemmód, fejlett energiagazdálkodás és IAMT2 menedzsment. Nem világos ugyanakkor, hogy 2006 végén már a kereskedelmi forgalomba is kerülnek, vagy csak sorozatgyártásuk kezdődik meg.

A két-, illetve többmagos processzorok piaci részesedését illetően az Intel megerősítette korábbi prognózisát, mely szerint az asztali és mobil PC-k mezőnyében 2006-ban 70 % fölött, egy évvel később pedig már 90 % fölött lesz a kétmagos CPU-k aránya, míg a szerverek esetében jövőre a két- vagy többmagos CPU-kat tartalmazó rendszerek aránya meghaladja a 85 %-ot, 2007-re pedig eléri a 100 %-ot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés