Egy hónapon belül megérkezhet a Pentium D

Pontosan egy hónap múlva – azaz május 26-án tervezi Pentium D típusnevű asztali processzorainak, illetve a hozzájuk tartozó i945 lapkakészletnek a bejelentését az Intel – értesült az X-bit labs weboldal ázsiai forrásból. Az új processzor-lapkakészlet kombináció a jelenleg forgalomban lévő megoldáshoz képest olcsóbb alternatívát kínál a kétmagos Intel processzort tartalmazó rendszerek piacán.

A kétmagos Pentium D processzor eljövetelével valószínűleg végleg megszakad a Pentium processzorok évekkel ezelőtt bevezetett generáció-számozási gyakorlata, azaz a Pentium 4 után vélhetőleg nem fogunk találkozni Pentium 5 típusjelölésű CPU-val. Az új generációs központi egység mindazonáltal ugyanarra a Smithfield-magra épül, mint a két hete debütált Intel Pentium Extreme Edition, ám a két központi egység között lényeges különbség, hogy a gyártó a Pentium D-nél letiltotta a Pentium Extreme Editionben meglévő Hyper-Threading-támogatást, mely ez utóbbiaknál összesen négy (magonként kettő) utasításszálon teszi lehetővé a kódok futtatását.

Hirdetés

A Pentium D processzorok minden egyéb paraméterüket tekintve megegyeznek a két hete bejelentett modellel, így a 90 nm-es gyártási technológiával készülő IC-k LGA775-ös tokozást fognak kapni, a másodszintű gyorsítótár mérete pedig marad 2 MB (magonként 1-1 MB). Az új modellek támogatják az EMT64 kiterjesztést, az EDB (Execution Disable Bit) funkciót, illetve az energiatakarékos működést lehetővé tevő Enhanced Speedstep technológiát.

Mindezeken túl a felhasználók számára talán a legjobb hír, hogy a Pentium D processzorok sokkal olcsóbbak lehetnek a Pentium Extreme Edition típusoknál; egyes források tudni vélik, hogy a 2,8 GHz-es modell 241, a 3 GHz-es 316, a 3,2 GHz-es pedig 530 dolláros áron (rendre ~50 000, ~65 000, ~105 000 Ft) fog debütálni, ami a jelenleg piacon lévő egyetlen, 3,2 GHz-es Extreme Edition több mint 200 000 forintos darabonkénti árához képest csakugyan kecsegtetőbb ajánlat.


i945P lapkakészletre épülő alaplap a Gigabyte műhelyéből

Az új processzor mellé új lapkakészletet is fejleszt a gyártó, így május végén az Intel bejelenti 945-ös lapkakészlet-sorozatát, mely lényegében két modellből; az i945P és a megújult, GMA950 grafikus magot integráló i945G vezérlőből tevődik össze. Az i945 a már piacon lévő, drágább i955X-hez képest valamivel alacsonyabb rendszerteljesítményt nyújt, ugyanakkor a nagyobbik testvérrel szemben semmilyen lényeges ponton nem szenved csorbát; egyaránt támogatja a 800 és az 1066 MHz-es rendszerbuszt, maximum 667 MHz-es DDR2 memóriát kezel (kétcsatornás üzemmódban is), illetve az ICH7 I/O-vezérlőnek köszönhetően fejlettebb, SATA II rendszerű tárolóegységeket is képes fogadni.

Az Intel rendkívül bizakodó kétmagos processzorainak sikerét illetően; a gyártó tervei szerint még ebben a félévben többszázezer kétmagos asztali processzort szállít le, míg az év végére az eladott központi egységek száma több millió darab fölé emelkedhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés