Megvédené a PC-t a háttérben futó bányászprogramoktól a Microsoft és az Intel

Sajnos olyan sok rendszer nem tud majd a fejlesztésből profitálni, mivel a rendszer működése a vPro meglétéhez van kötve.

A kriptovaluták értékének fellendülésével egyre égetőbb problémává váltak azok a káros folyamatok, amelyek a felhasználók tudtán kívül használják bányászatra az adott gép erőforrásainak egy részét. Itt ugyan nem beszélhetünk nagy terhelésről, hiszen a fő cél ezeknél az alkalmazásoknál, hogy észrevétlenek maradjanak, viszont mindenféle tervezett munkafolyamat nélkül láthatóvá válik, hogy egy folyamat bizonyos mértékben leterheli az egyik processzorszálat, és ez már gyanúsnak mondható.

Persze egy PC-re levetítve ezzel nem lehet sokat nyerni, de sok gép már sokra megy, és világszinten azért jelentős számítási kapacitást lehet összekaparni ilyen formában. Éppen ezért a Microsoft és az Intel bejelentette, hogy bevetnek egy olyan mesterséges intelligencián alapuló módszert, amely képes detektálni ezeket a kéretlen, bányászást végző folyamatokat, amelyek ellen így védekezni is lehet. Maga a kéretlen bányászprogram is karanténba helyezhető, így az nem fertőzi tovább a hálózatra kötött gépeket.


[+]

Maga a rendszer egyébként egyértelműen a vállalati réteget célozza, ugyanis a Microsoft Defender for Endpoint szoftver ezt a funkciót egy olyan réteghez köti, ami Intel Hardware Shield megléte, ami egy vPro technológia, emellett pedig aktiválni kell a Threat Detection Technology funkciót is. Utóbbiról az alábbi hírben írtunk részletesen, és ennek kapcsán fontos kiemelni, hogy az IGP segítségével zajlik a folyamatok szkennelése, ami jobb, mintha a CPU-magot felelnének ezért a feladatért, de extra memóriaigénye van a módszernek, illetve az IGP elvesz a processzorrész fogyasztási keretéből, így valamekkora teljesítményt mindenképpen be kell áldozni.

Az újdonság 10. generációs vagy újabb Core vPro processzorokat igényel, továbbá lényegtelen, hogy a kéretlen bányászprogram hol fut (host vagy virtuális gép), mindenképpen detektálásra és eliminálásra kerül.

Előzmények

Hirdetés