Vélemény: néhol furcsán megköti az OEM-ek kezét az Intel Evo platformja

A minimum igények nem csak az élményt növelik, hanem a konkurenciát is gyengítik.

Az Intel nemrég jelentette be az Evo márkanevet, amely az új Tiger Lake processzorokkal együtt került bevetésre. Ezzel a vállalat a Project Athena koncepciót szeretné végfelhasználói szinten is erősíteni, hiszen ez a rendszer elsődlegesen a partnereknek készült, viszont semmiféle konkrét jelzést nem kaptak a vásárlók, hogy a kiszemelt notebook megfelel-e az Intel követelményeinek. Az új sorozatnál ez megváltozik, ha ugyanis ott az Evo márkanév, akkor az bizony egy Project Athena koncepciót követő fejlesztés.

Ha egy vásárló tehát Intel Evo platformot vesz, akkor biztos lehet benne, hogy az a gép kilenc óránál hosszabb üzemidőt kínál majd Full HD-s működés mellett, egy másodpercen belül felébreszthető, támogat gyorstöltést, így négy órányi munkavégzés nyerhető harminc percnyi konnektor melletti üldögélés után, illetve az alapvető kialakítás és reszponzivítás is megfelelő. Ráadásul követelmény a megfelelő minőségű Wi-Fi 6 és a Thunderbolt 4.0 is.


[+]

Ezek így összességében kedvezők, hiszen tulajdonképpen olyan dolgokról van szó, amit egy felhasználó nagyjából látni szeretne egy notebooknál. A turpisságok a felszín alatt vannak, ugyanis a gyártók felé ezek a követelményen nem fogalmaznak ám ennyire általánosan. Például a Wi-Fi 6 esetében megfelelő minőségen az Intel a saját CNVi-alapú (Integrated Connectivity) megoldását érti. Ergo, ha egy notebookgyártó más Wi-Fi modult alkalmaz, akkor bukja az Evo márkanevet. Ugyanez a helyzet a grafikus vezérlő esetében. Jó élményt az Intel szerint csak az Iris Xe tud biztosítani, azaz egy dedikált GPU alkalmazása az Evo búcsúzását jelenti. Kivéve, ha az a dedikált GPU éppenséggel Xe sorozatú, az ugyanis nem csökkenti a felhasználói élményt, és milyen véletlen egybeesés, hogy az Intel hamarosan hozza a DG1-es fejlesztését erre a piacra. Ráadásul hihetetlenül nagy szerencséjük van ezzel a hitelesítési formával, hiszen így újdonságuknak nem kell majd megküzdenie az AMD Radeonokkal és az NVIDIA GeForce-okkal, mert utóbbi két termékskálával nem lehet Evo minősítést szerezni.

Mindezeken túl az is egy furcsa tényező, hogy az Evo márkanév használatához kötelező az előtelepített Windows 10. Ha egy gyártó mondjuk hardveres szinten minden követelményt teljesít, de Linuxot szeretne, akkor az kizárja a hitelesítést, így az Evo névnek ismét csak lőttek.

Az egész azért gond, mert az Evo azért több, mint egy szimpla matrica, illetve követelmények sorozata. Ha ezt választja egy partner, akkor kiemelt terméktámogatás is jár hozzá, és itt azért elég nagy különbségeket érezhetnek a gyártók, elvégre nem mindegy, hogy mennyi segítséget kapnak a platform tulajdonosától. Az Intel számára nem cél kizárni minden egyes partnert, de fontos sokkal jobban segíteni azokat, akik rámennek az Evóra, mivel úgy rengeteg komponensből az Intelt vesznek meg a konkurencia megoldásai helyett.

Önmagában a specifikus hitelesítésekkel nincs különösebb baj, és valószínűleg a törvény szerint az is legális, amit az Intel csinál az Evo márkanévvel, elvégre nehéz abba belekötni, hogy miért ne követelhetné meg egy cég a saját fejlesztéseit a saját platformjához. A problémát az jelenti, hogy ha ez a gyakorlat legális is, a piaci versenynek nem tesz majd jót. Érdemes végiggondolni egy notebookgyártó helyzetét. Mennyivel járhat jobban egy alternatív Wi-Fi 6 modul beszerzésével? Maximum 10 dollárt lehet nyerni vele gépenként, de eközben elbukják a kiemelt terméktámogatást az Intel oldalán, ami végeredményben bőven nagyobb veszteség lesz, mint az olcsóbb Wi-Fi által házon belül maradt zöldhasú. Valószínű, hogy a MediaTek ezért kezd szövetkezni az AMD-vel, mert látják, hogy igen nehéz lesz meggyőzni a gyártókat a visszafogott árazással. Ráadásul ugyanez lejátszható a GPU-kra is, vagyis lehet akármilyen jó és gyors az Intel dedikált grafikus vezérlője ellen szánt Radeon vagy GeForce, az AMD, illetve az NVIDIA nem tudja majd kompenzálni az Evo egyéb előnyeit. Ez mondjuk az AMD számára némileg kisebb gond, eladják a Radeonokat a Ryzenekhez, de az NVIDIA hova megy? És azt nem szabad elfelejteni, hogy az Intel a piacnak egy relatíve jelentős részét le tud majd fedni mobil szinten a DG1-gyel, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy oda tud eladni termékeket a jövőben az AMD és az NVIDIA, vagy nem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés