Számtalan SSD-vel készül az Intel 2012-re

Az Intel még az idei évre is jó néhány SSD-t tartogat, így a 710 szériás megoldások mellett az 520-as sorozat újdonságai és az mSATA csatolós modellek is érkeznek. Ezzel azonban a kiszivárgott útiterv alapján nincs vége a 2011-es frissítési hullámnak, ugyanis a vállalati szférába is befutnak a Ramsdale kódnevű termékek, melyek 200 és 400 GB-os kapacitást kínálnak, PCI Express csatolóba helyezhetők, és SLC NAND flash lapkára építenek. Ezek képességeiről sajnos több nem derült ki, de a hivatalos bejelentés már nincs távol.


(forrás: VR-Zone) [+]

A 2012-es esztendő érdekesnek tűnik, ugyanis a tervek szerint a második negyedévre várható a Ramsdale MLC, ami a nevének megfelelően MLC NAND flash lapkákat alkalmaz. Itt a 710-es sorozatnál bemutatott HET-MLC-re kell gondolni, mely nagyjából hozza az SLC NAND chipek képességeit, miközben a tárkapacitás számottevően nagyobb lehet. Ezzel a Ramsdale MLC kódnevű, PCI Express csatolóba helyezhető egységek 400 és 800 GB-nyi adatot is tárolhatnak, de nyilván az over-provisioned móddal a kapacitás feláldozható a tűrőképesség oltárán. A felsőkategóriánál maradva a harmadik negyedévben érkezhet a 710 szériás megoldások leváltója, mely jelenleg a Taylorsville kódnévre hallgat, és a tárkapacitás növelésén túl a 6 Gbps-os SATA bevezetése a lényegi változás. Az újdonság komoly előrelépésnek számíthat, hiszen 200, 400 és 800 GB-os maximális tárhely áll majd rendelkezésre, amin szokás szerint alkalmazható lesz over-provisioned mód.

Jó döntés lehet, hogy a HET-MLC-re a következő évben már nem csak a felsőkategóriában lehet számítani, ugyanis a középkategóriás 520-as sorozat frissítése szinten erre épít. A második negyedévben esedékes King Crest kódnevű SSD-k 6 Gbps-os SATA interfészt használnak, ám a tervezett kapacitásról még nincs előzetes adat sem. Valószínű, hogy jelentős előrelépés nem várható, így az Intel inkább a tűrőképesség növelésére fókuszál. Hasonló a helyzet a harmadik negyedévben érkező Lincoln Crest SSD-k esetében, melyek szintén a HET-MLC-re építenek, és 6 Gbps-os portot használnak. A kapacitásról most sincs adat, és valószínű, hogy nem is lesz komolyabb előrelépés. Ettől függetlenül a termékek az olcsóbb piacokat célozzák meg, és az Intel a 320-as SSD-ket válthatja vele.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés