Frissülő SSD sorozatok az Inteltől

A VR-Zone újabb információt szivárogtat ki az Intel terveit illetően. Ezúttal az SSD-kre vonatkozó útiterv került a média kezébe, amelyből kiderül, hogy még idén befutnak a Hawley Creek és a Cherryville kódnevű megoldások. Az utóbbi sorozat készül majd a nagyobb teljesítményre vágyó felhasználóknak, és a kereskedelembe szánt, 2,5 hüvelykes termékek az 520-as jelzést viselik. Az újdonság az 510-es sorozatot váltja, és ahhoz hasonlóan MLC NAND flash lapkákat alkalmaz, igaz az új chipek már 25 nm-es eljárással készülnek. Megmaradt a 6 Gbps-os SATA interfész, ami igazán nem nagy meglepetés, a termékskála azonban jelentősen kibővül, ugyanis az 510-es szérián belül csupán két SSD volt kapható, míg az 520-as sorozat tartalmazni fog 60, 120, 160, 240 és 480 GB-os modelleket is.

Hirdetés

Az összes meghajtóra sajnos nincs pontos teljesítményadat, így a VR-Zone csak annyit tud, hogy az egyik termék – feltételezhetően a legnagyobb tárkapacitású – szekvenciális írás és olvasás mellett 490 és 530 MB/s-os adatátviteli tempóra képes, míg a véletlenszerű műveleti teljesítmény rendre 45 000 és 40 000 IOPS. Szokás szerint az egyes modellek ettől eltérhetnek, de nem szokott túl nagy lenni a szórás.


(forrás: VR-Zone) [+]

Az 1,2 millió órás MTBF üzemidőre minősített 520-as sorozatú SSD-k természetesen támogatják a 256 bites AES titkosítást, a SMART és a TRIM funkciót, illetve az NCQ-t. A Native Command Queuing kifejezés általánosságban a merevlemezeknél ismert. Segítségével – amennyiben a HDD, a vezérlő és a meghajtóprogram is támogatja – a merevlemez oly módon képes újrarendezni a vezérlő által küldött parancsokat, hogy a meghajtó teljesítménye megnő. Ez a különböző fejpozicionálási késleltetések csökkenésének és a művelethatékonyság megnövekedésének köszönhető. Az SSD esetében az elvek hasonlóak, de a működés eltérő. Az Intel az NCQ-t arra használja, hogy az SSD folyamatosan munka alatt legyen. Erre azért van szükség, mert a NAND flash chipek elérése nagyon gyors, így amikor a processzor egy időigényes feladaton dolgozik, az NCQ biztosítja, hogy a meghajtó – a kiadott parancsok következtében – megfelelő ideig el lesz foglalva.

A Hawley Creek kódnevű termékcsalád szintén megérkezik a negyedik negyedévben, és mindegyik modell mSATA interfészre köthető. Ezzel az Intel a thin Mini-ITX platformot célozza meg, amely immár egy szabványos felület az LCD-PC-khez. A sorozat kereskedelmi elnevezése még nem ismert, de alapvetően két részre osztható a termékskála. A 20 és 24 GB-os modellek SLC NAND flash lapkákat használnak, míg a 40, 80 és 128 GB-os megoldások esetében az MLC típusnak szavaztak bizalmat a mérnökök. Mindegyik termék 25 nm-es eljárással készülő chipet használ.

Sajnos az árakról egyelőre nincs semmilyen adat, ahogy a pontos megjelenés is kérdéses, azon kívül, hogy év végéig megérkeznek az újdonságok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés