Inaktív a legjobb szuperszámítógép számítási kapacitásának 85%-a?

A top500.org minden évben kétszer is összegzi a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit, és ebben a rangsorban jó ideje már Kína vezet a Tianhe-2 nevű monstrummal. Jack Dongarra, az Oak Ridge-i Nemzeti Laboratórium professzora azonban a nemrég lezajlott Supercomputing Frontiers 2015 rendezvényen érdekes kijelentést tett a VR World számára adott interjúban, amely megkérdőjelezi Kína elsőségét.

Jack Dongarra szerint a Tianhe-2-ben semmire sem használják a 48 000 darab Xeon Phi gyorsítót, amely a szuperszámítógép elméleti teljesítményének 85 százalékáért felelne. Ezek nélkül az egész rendszer dupla pontosság melletti számítási kapacitása 10 PFLOPS alatt van, vagyis közel sem tekinthető kiemelkedőnek. A professzor arra is választ adott, hogy probléma forrása Kína finanszírozási modelljében keresendő ugyanis a kormány csak a szuperszámítógép megépítésére adott pénzt, míg a működtetésére már nem, ami nem jellemző ebben az iparágban és könnyen vezethet kihasználatlansághoz. Elméletben persze a Tianhe-2 elsősége megkérdőjelezhetetlen, de a nagyvas jelentős része semmit sem csinál a gyakorlatban.

Kína egyébként okkal választotta a Xeon Phi gyorsítókat, ugyanis az Intel azt ígérte, hogy ezeket a meglévő OpenMP kódokkal is lehet használni, így a működtetési költségek alacsonyan tarthatók. Ugyanakkor az iparág vezető programozói már akkor elmondták a piacnak, hogy ez a kijelentés csak nagyon ritkán állja meg a helyét, így a Xeon Phi pont olyan gyorsító mint a többi, vagyis a működtetéséhez legalább annyi befektetésre van szükség, mint az NVIDIA Tesla és az AMD FirePro S gyorsítók esetében.

A piac egyébként kárörvendően fogadta Jack Dongarra állításait. Főleg Vincent Hindriksen, a StreamComputing vezető programozója tartja viccesnek, hogy az Intel OpenMP-vel kapcsolatos ígéretei pár kiragadott példát leszámítva nem állják meg a helyüket. Erre ugyanakkor több programozó blogbejegyzése is felhívta korábban a figyelmet, így nagy kérdés, hogy Kína miért nem számolt azzal, hogy az Intel állításai csak pár ritka esetre vonatkoznak.

A Tianhe-2 egyébként védhető rendszer, mivel a gyakorlatban is működőképes lehet. Amennyiben a kínai kormány elkezdi finanszírozni a szuperszámítógép OpenCL-en keresztüli kihasználását, akkor a Xeon Phi gyorsítók viszonylag nagy hatékonysággal munkára foghatók. Kisebb méretekben van rá példa, hogy a Xeon Phi üzemképes olyan programozási modell mellett, mint amit a programozók az NVIDIA Tesla és az AMD FirePro S gyorsítók esetében használnak, és az anyagiakon kívül semmi akadálya, hogy ez kihasználható lehetőség legyen a Tianhe-2 esetében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés