Így néz ki az Apple A7 SoC

Az Apple A7 felépítéséről nemrég derültek ki a legfontosabb részletek, melyeket természetesen meg is írtunk, de a Chipworks lefényképezte a lapkát is, így még több információra derült fény. A lentebb látható képen rögtön feltűnik a két darab, Cyclone kódnevű processzormag, melyek a kategóriát tekintve szokatlanul méretesnek tűnnek. Nagyjából kétszer akkora a kiterjedésük, mint egy 28 nm-es gyártástechnológián készülő ARM Cortex-A15, és ennek megfelelően kétszer nagyobbak a szintén 28 nm-en készülő AMD Jaguar és a 22 nm-es Intel Silvermont magokhoz viszonyítva. Persze ehhez teljesítmény is tartozik, így akkora gond nincsen, de világosan látszik, hogy négy mag nem fért volna bele a meghatározott méretbe. Főleg úgy, hogy az Imagination és az Apple közösen fejlesztett PowerVR G6000-es IGP sem kicsi. Ezen egyébként látszik a négy USC és két textúrázó blokk is, tehát valóban egy G6430-as dizájnról lehet szó.

Apple A7
Apple A7 (forrás: Chipworks) [+]

A könnyebb átláthatóság érdekében a processzormagokat és az IGP-t körberajzoltuk, és ez a fotó az alábbi linken elérhető. Fehérrel kijelöltünk még egy érdekes részt a lapkában, mely gyorsítótárnak néz ki. Ugye korábban elmélkedtünk rajta, hogy az Apple miért nem a valós nevén jelzi az IGP-t. Ennek az egyik magyarázata, hogy a vállalat extrákat kérhetett, vagy esetleg az Imagination partnereként közösen újítottak valamit. Egy extra gyorsítótár tipikusan olyan dolog, ami csak előnyt hozhat, persze csak akkor, ha van hely neki a lapkában.

A méretekből kiindulva nagyjából 4 MB-os kapacitású memóriáról lehet szó, ami elláthat szimpla gyorsítótár szerepet is, de ennél fontosabb a Rogue architektúránál, hogy a rendszer hatékony működéséhez szükséges az adatok gyors elérése a felületkivágás és mélységteszt fázisban, valamint a blending során. Az efféle rendszerek már jó ideje alkalmaznak gyorsítótárat az előbbiekhez, de ezek messze nem ilyen méretesek, ami a kijelzők felbontásának gyors növekedésével gondot jelent. A fejlesztők eddig a helyzetet nagyon egyszerűen kezelték, gyakorlatilag nem engedték, hogy az alkalmazás a natív felbontás negyedénél több pixelt számoljon, de ez messze nem lehet általános megoldás a problémára. Egy méretes gyorsítótár nagymértékben segíthet a speciális működésű ultramobil IGP-knek, hogy még komolyabb felbontáson is jó sebességet mutassanak fel. Egyébként minden bizonnyal egy többszintű rendszerről van szó, hiszen a PowerVR G6430-ba az alap gyorsítótárak be vannak építve, de ezt megfejeli az extra kapacitás. Fontos, hogy ennek a megoldásnak csak igen magas felbontáson lesz látható hatása, tehát a tesztekben jellemzően alkalmazott 720p-ben nem lesz lényegi előnye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés