HDMI stickbe bújtatott ígéretes számítógép közösségi finanszírozásban

Eljutottunk oda, hogy a ChromeCast, az Intel Compute Stick és hasonló kialakítású megoldások révén ma már Dunát lehet rekeszteni a HDMI aljzatba illeszthető streaming és teljes értékű PC-s felhasználásra alkalmas termékekkel. Az igazi őrület pedig még csak most jön, hiszen ezek az eszközök egyre népszerűbbek, így érthető, ha még többen állnak rá a fejlesztésére, gyártására.

Most egy közösségi finanszírozásban, azaz Indiegogo projekt keretében készül a hangzatosan csak "a világ leggyorsabb PC Stick" jelzővel illetett ComputerStick. A recept alapja hagyományos, azaz egy 12 x 4 centiméter alapterületű, 0,6 centiméter vastag házba kerül a hardver, aminek a végén egy HDMI csatlakozó lakik, így közvetlenül a tévé, projektor, monitor bemenetére dugva előáll a számítógép.

Szintén a hagyományos receptet követik a külső interfészek, mint a micro USB és hagyományos USB port, illetve egy MicroSD olvasó foglalat. A képeken látható külső Wi-Fi antenna a beépített, legújabb, IEEE 802.11ac szabványú vezérlőhöz/rádióhoz kapcsolódik, de ez (mármint a külső antenna; az AC-s vezérlő mindenképp benne lesz) csak akkor valósul meg, ha a kalapozott összeg összeg eléri a 400 000 dolláros határt. Természetesen a Bluetooth 4.0-ról sem kell lemondani.


[+]

A projekt érdekessége, hogy háromféle verzió is elérhető lesz a ComputerStickből. A leggyorsabb, "Ultra" modellben az Intel Cherry Trail platformra épített, négymagos, 2,4 GHz-re képes Z8700 SoC-ja dolgozik 4 GB RAM és 64 GB-os adattároló mellett. A kettes verzióban, a "Pro" modellben valamivel gyengébb lesz a hardver: 1,84 GHz-re képes, de szintén négymagos Z8300 SoC 2 GB RAM-mal és 32 GB-os tárolóval. A harmadik lesz a leglassabb, úgymond klasszikus, "Basic" változat, ennél ugyanis maradnak az eggyel korábbi Intel Atom platformnál, a Bay Trailnél, ami a négymagos, 1,33 GHz-re képes Z3735 SoC lesz. Ehhez 2 GB RAM és 32 GB tárhely jár, és az AC-s Wi-Fit sem kapja meg. Mindegyik stickhez jár operációs rendszer is, amit a Microsoft Windows 10 testesít meg.


[+]

Természetesen okostelefonos alkalmazás is lesz a termékhez, ami kiváltja a touchpad és a billentyűzet funkcióját, de aki ragaszkodik a fizikai beviteli eszközökhöz, azok Bluetooth vagy az USB port segítségével vezetékes vagy egyedi adóvevővel ellátott rádiós egérhez, billentyűzet használatához is folyamodhat.

Az Idiegogo gyűjtésből még egy hét hátra van, de a 30 000 dolláros célt már most jócskán túllépték: eddig 223 000 dollár gyűlt össze, így minden bizonnyal elkészül a termék, a külső antennához szükséges 400 000 dolláros határ elérése azonban még kérdéses. A háromféle verzió (Basic, Pro, Ultra) ára 125, 175 és 250 dollár a támogatás keretében, a végleges változatok ennél várhatóan 50 dollárral magasabbak lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés