Hasselblad X1D: az első középformátumú MILC

A svéd gyártó ma 2 órakor rántotta le a leplet legújabb fejlesztéséről, amelyet az alapító eszméi alapján terveztek.

Ugyan már tegnap este kiszivárgott néhány konkrét kép és információ, a hivatalos bejelentésig mostanáig várnunk kellett és a Hasselblad, ígéretéhez híven, valami tényleg újat tett le az asztal, noha idén már újítottak egyet. Az X1D az első, középformátumú szenzorral szerelt, tükör nélküli rendszerkompakt lett, így a korábbi híresztelésekkel szemben sem a full frame lapka, sem a fix objektív nem bizonyult valósnak. A gép középpontjában egy 50 MP-es CMOS képérzékelő áll, mely akár 14 FÉ dinamika átfogásra is képes. Az érzékenységet ISO 100 és 25 600 között állíthatjuk, az autofókusz kontraszt érzékeléses és akár arcfelismerésre is képes. Videók esetén be kell érnünk 1080p/25p (30p NTSC) felbontással és sebességgel.


[+]

Az időjárásálló váz hátulján találunk egy 3"-os, 921k képpont felbontású fix LCD érintőkijelzőt, mely multi-touch képes és menüvezérlése mellett fókuszpont választásra is használható. A kezelőfelület egyébként a professzionális vonalból ered, és a 4 fix gomb mellett lehetőségünk van 9 egyedileg választott ikont is elhelyezni, mellyel a számunkra leghasznosabb funkciókat érhetjük el. Szintén itt találjuk az elektronikus keresőt is, amely 100%-os lefedettségű és 2,36 M pont felbontású. A X1D vázban találunk beépített Wi-Fi és GPS modult, valamint dupla SD-kártyanyílást és USB 3.0 portot a gyorsabb kommunikáció végett.


[+]

Kezdetben két objektív lesz elérhető az új XCD bajonettre, a 90 mm F4.5 és a 45 mm F3.5 optikák, azonban az ősszel megrendezésre kerülő Photokina alkalmával újabbak varhatók. Ezek az AF mellett manuál módban is használhatók és a profi H bajonettes optikákhoz hasonlóan központi zárasak, így lehetővé teszik a kompatibilis Nikon rendszervakuk használatát akár 1/2000 másodperces záridő mellett is. A H bajonettes objektívek használatát a jövőben érkező adapter teszi majd lehetővé.


[+]

A gyártó első fényképezőgépének, a HK-7 megjelenésének 75. évfordulóján bemutatásra került X1D megalkotásakor Victor Hasselblad egykori kívánságát is szem előtt tartották: kiváló képminőségű és kényelmesen hordozható legyen. Az X1D ennek eleget is tesz, hiszen a 3400 mAh-s akkumulátorával is mindössze 725 grammot nyom a mérlegen, ami fele az átlagos középformátumú vázaknak és a full frame esetén is találunk nem egy nehezebb darabot.

A váz és az objektívek augusztus vége és szeptember elejétől lesznek megvásárolhatók. Előbbi önállóan 7900 euró, a 45 mm-es objektívvel 9900 euró, míg mindkét optikával 12 300 euró körüli áron. Az objektívek emellett külön is megvásárolhatók lesznek 2000 és 2400 eurós áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés