Hamarosan tényleges perben csatázhat a Samsung, Qualcomm és NVIDIA hármas

Megtette az első lépcsőt a per tényleges megkezdéséhez vezető úton az NVIDIA és a Samsung jogi csatározása. Mint ismeretes, az NVIDIA nemrég megcibálta az oroszlán bajszát, amire a Samsung egy kíméletlen viszontkeresettel válaszolt, amit egy frissebb panasz is követett, hiszen a dél-koreai óriáscég kérvényezte a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC) az egyes NVIDIA termékek forgalmazásának betiltását az Egyesült Államokban.

Az első meghallgatás során a bíró az NVIDIA keresetében szereplő hét vitás beadványból hat formailag helytálló, így ezek alapján megkezdődhet egy per. Az eljárás jelen szakaszában tehát még nincs döntés magukról a beadványokról, csupán az történt, hogy a bíró hétből hat beadványt kivizsgálásra alkalmasnak talált, ami egy fontos lépcső, hiszen ezzel kezdődik el az az akár évekig tartó jogi procedúra, amely során az NVIDIA megpróbálja bebizonyítani az igazát.

A meghallgatás során azonban a bíró elutasította az NVIDIA-nak azt a kérelmét, amelyben a Samsung Virginia államban indított keresetének áthelyezését követelték Kalifornia államba. Ez nagy veszteség az NVIDIA számára, mivel a jogrendszer itt teret enged a Samsung brutális stratégiájának, amely igazából nem is egy ítéletre hajt, hanem arra, hogy az NVIDIA partnerein sebet ejtsenek és szép lassan kivéreztessék őket. Az NVIDIA azért kérvényezte az áthelyezést, mert Virginia államban működik a leggyorsabbnak tartott joghatóság, míg ebből a szempontból Kalifornia állam elég lassúnak mondható.

Az NVIDIA számára világos, hogy a Samsung egyszerűen ki akarja végezni a Velocity Micro néven bejegyzett céget, és erre a precedensre építve szép sorban az NVIDIA összes fontosabb partnerét. Ehhez a stratégiához Virginia állam a legjobb terep, nem véletlen, hogy az NVIDIA el akarta onnan hozni az ügyet.

Itt senki sem fog nyerni?

A Samsung és az NVIDIA jogi csatározása a szokásos formát követi, vagyis igazából már nem egyértelmű, hogy valaki nyerhet ebben az ügyben. Természetesen ha végigmegy a per, akkor sok év múlva lesz egy jogerős ítélet, ami valamelyik érintettnek felfogható majd győzelemként, de idővel fel kell tenni a kérdést, hogy milyen áron? A Samsung célkeresztjében már ott a Velocity Micro, az ECS, az EVGA, az OUYA és a Zotac. A dél-koreai óriáscég ezeket a vállalatokat akarja kivégezni. Egyikük sem nagy, így semmiféle piaci veszélyt nem jelentenek a Samsungra nézve, csupán jobb alkupozíciót jelent, ha a Samsung egy-egy NVIDIA partner kíméletlen eltaposásával demonstrálja az erejét. Márpedig itt nagy az esélye annak, hogy peren kívüli megegyezés lesz, ahogy az ilyen viták többségében szokás. Az NVIDIA-nak nem feltétlenül éri meg ezt a csatát végigvinni, ha ennyire a partnereik fejére pályázik a Samsung, ebből így jó eséllyel csak egy erkölcsi győzelmet lehet kihozni, ami manapság nem sokat ér.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés