Hamarosan befutnak a flash alapú háttértárak

Csaknem egy éve jelentette be először a Samsung Electronics, hogy elkészült a mozgó alkatrészeket nem tartalmazó, NAND flash technológiára alapozó merevlemez-pótló háttértárainak első példányaival. Az úgynevezett Solid State Diskek (SSD) előnye a winchesterekhez képest, hogy azok energiafogyasztásának kevesebb mint 5 százalékával is beérik, így hőkibocsátásuk is kisebb, súlyuk feleakkora és zajtalanok. Mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így erősebb rázkódás vagy szélsőséges hőmérséklet mellett is megbízhatóbban tárolják az adatokat.

A Samsung tavaly májusban 1,8 hüvelykes és 2,5 hüvelykes házba szerelt SSD-ket jelentett be, melyek rendre 4-8, illetve 8-16 gigabájt tárolókapacitást nyújtottak volna, ezek az egységek – melyek kapacitásukból adódóan elsősorban különböző médialejátszókba kerültek volna – azonban soha nem kerültek tömegtermelésbe.

A gyártó ezúttal egy 32 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas SSD-ről lebbentette fel a fátylat, mely már alkalmas lehet arra, hogy a hordozható számítógépekbe, elsősorban a szubnoteszekbe szerelt merevlemezeket felváltsa, így az energiatakarékosabb működés mellett nagyobb adatbiztonságot és nem utolsósorban nagyobb teljesítményt nyújtva. A Samsung szerint az új SSD – akárcsak soha meg nem jelent elődei – 57 MB/másodperces olvasási és 32 MB/másodperces írási tempót nyújtanak majd, ezzel legalább egy kört verve lemezes társaikra.

A gyártó ahogy tavaly májusban, most sem közölt konkrét megjelenési időpontot, illetve árakat, egyes spekulációk szerint azonban a Samsung tömegpiacra szánt SSD-i lényegesen olcsóbbak lehetnek, mint a már piacon lévő, ipari felhasználásra szánt példányok. A Silicon Systems például 6400 dollárért (ez átszámítva csaknem 1 400 000 forint) kínál 32 GB-os, PCMCIA felülettel rendelkező flash tárolót, ezzel szemben a Samsung új SSD-jének ára várhatóan a 750-1000 dollár (163 000 – 217 000 forint) közti sávba pozicionálódhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés