Hamarosan befut a GeForce GTX 580

Az NVIDIA nem nézi jó szemmel, hogy az elmúlt héten sikeres startot vettek az új generációs Radeonok, és azonnali ellentámadásba kezdenek. Nyílt titok, hogy az AMD idén még számos újdonsággal frissít a VGA-piacon, ám ezt a zöldek nem várhatják meg, hiszen a jelenlegi csúcs-GeForce sem képes felvenni a versenyt a legerősebb Radeonnal, aminek következtében az árazást kell a teljesítményhez igazítani. Mindenesetre bármi is történik, a Radeon HD 5970 királysága idén biztosan véget ér. Az egyetlen kérdés, hogy az új uralkodó fogyasztása 300 watt alatt marad-e.


Forrás: PCINLIFE

Az NVIDIA az érkező GeForce GTX 580 segítségével a GTX 480-at váltja. Ehhez a GF110-es jelzésű lapkát használják fel, ami egy javított és némileg felturbózott GF100-nak fogható fel. Az eddigi adatok alapján valószínű, hogy megmaradt az 512 darab CUDA mag és a 64 textúrázó csatorna, vagyis specifikációk szerint nincs sok változás, ám sok apró javítást végeztek a mérnökök a rendszeren belül. Az információk szerint a raszter motor erősebb lett, ami rá is fért a GF100-ra, hiszen a 32 pixel órajelenkénti feldolgozása problémás volt, mivel ez a szám limitálóan hatott a 48 darab blending egység teljesítményére. Valószínű, hogy összesen 64 pixel lesz órajelenként feldolgozva, ami kedvezően hat majd a Full HD feletti felbontások esetében.

A memóriainterfész továbbra is kérdéses. Annyi bizonyos, hogy a GeForce GTX 580 384 bites busszal érkezik, vagyis a ROP blokkokhoz összesen 1,5 GB-os GDDR5 memória kapcsolódik, ám valószínű, hogy a lapkában 512 bites busz lesz, ami majd a Tesla és a Quadro rendszerek esetében kerül kihasználásra. Az NVIDIA javított a memóriavezérlőn is, aminek hála a GPU tökéletesen stabil marad 4 GHz-es effektív memória-órajel alkalmazása esetén is. Az eddigi fermis kártyák egy tervezési hiba miatt instabillá váltak, ha a GDDR5-ös lapkák 3,8 GHz fölött ketyegtek. Valószínűleg a hibát nem sikerült teljesen elhárítani, hiszen már vannak 7 Gbps-os teljesítményre képes memóriachipek is, de némi korrigálással sikerült plusz 200 MHz-et nyerni a mérnököknek. A dobozos kártyák esetében még nagyobb órajelet állíthatnak majd be a partnerek, hiszen nem szempont, hogy a gyárilag tuningolt termékek átmenjenek az OEM gyártók stabilitástesztjein.


Forrás: PCINLIFE

A kiszivárgott részletek alapján a magórajel 772 MHz lesz, míg a shaderek 1544 MHz-en ketyegnek majd. Örömre ad okot, hogy a GTX 580 kevesebbet fogyaszt majd a GTX 480-nál. A gyártópartnerek mérései szerint a tényleges energiaigény a Radeon HD 5970 körül lesz, ami 10-20%-kal kisebb az előző generációs NVIDIA csúcskártyánál, miközben az új GeForce teljesítménye 20-25%-kal lehet magasabb. Arról nincs információ, hogy a GTX 580 mikortól lesz megvásárolható. Valószínűleg a legyártott termékek szállítása még ebben a hónapban megkezdődik, de nagy kérdés, hogy ez mekkora mennyiséget jelent.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés