Hama blog: uRage Illuminated billentyűzet

Mint sokan tudják, a Hama néhány évvel ezelőtt külön almárkába pozicionálta játékosoknak szánt termékeit. A három karmos logó és az uRage felirat díszeleg a legújabb világító billentyűzeten, ami egy korábbi, szintén fényekkel operáló egérhez hasonlóan az Illuminated nevet kapta. Mutatós, uRage stílusú, tehát fekete-kék dobozban érkezett hozzánk a termék, amin ott díszelgett a magyar karakterkiosztást hirdető címke, ami elég ritka a világító billentyűzetek körében.


[+]

Egyáltalán nem lepődtünk meg azon, hogy a dobozból egy marcona, hangsúlyos élekkel határolt eszköz ugrott elő, hiszen a gamer holmiknak egyszerűen ilyennek kell lenniük. Kellemes, gumis hatású, csúszásgátló bevonattal látták el az uRage Illuminated felületét, nem csak alul kicsi csuklótámaszban végződő keretét, hanem a gombok kupakjait is. A fő billentyűk fölött mindkét oldalon három-három kiegészítő, multimédiás gomb sorakozik, ezen felül már csak a jobb oldali Windows gomb világításkapcsolóra cserélése különbözik a megszokott kiosztástól. Hangsúlyos látványelem a középen, fényes betétben terpeszkedő uRage logó, melynek a világításon kívül nincs extra funkciója.


[+]

A klaviatúra aljának csak az alsó részen találtunk két csúszásgátló gumitalpat, a felső perem alapból kemény műanyagra támaszkodik, így a billentyűzetet könnyen el lehet tolni az asztalon. Ha viszont kihajtjuk a hátsó részt nagyjából két centiméterrel megemelő lábakat, akkor sokkal stabilabbá válik, mert azoknak gumis az alsó peremük. Ebben a pozícióban viszont – a klaviatúra általános vastagsága miatt – nekünk kicsit magas lett, de ez ízlés és szokás kérdése. Felhívnánk még a figyelmet az alul látható, két is folyadékelvezető nyílásra, ezek akkor lesznek hasznosak, ha véletlenül nyakon öntjük az eszközt valami innivalóval.


[+]

Mint a fenti képen látható, az uRage Illuminated billentyűkupakjai a legtöbb világító megoldáshoz hasonlóan szürke feliratozást kaptak, ami félhomályban teljes mértékben leolvashatatlan, így nappal is világítanunk kell majd. Ehhez kék, vörös és lila szín közül választhatunk. A világítás felülről nézve szép egyenletes, de ferdén, gépelési szögből tekintve rá kicsit töredezettek a karakterek, és az egyes gombok fényereje sem egyforma. A billentyűkön kívül a korábban említett uRage logó és a klaviatúra két oldala is világít, az extra, multimédiás gombok viszont nem.


[+]

Gépelés szempontjából az uRage Illuminatedet a közepes, membrános megoldások közé sorolnánk. Billentyűi stabilan állnak, nem imbolyognak, és nem akadnak meg, nem szorulnak hozzá a szomszédosakhoz. A lenyomási érzetért felelős gumihártya viszont szerintünk az ideálisnál merevebb, ami kemény nyomáspontban, majd hirtelen átesésben mutatkozik meg.


[+]

Szinte biztos, hogy némi bejáratás után egy kicsit puhulni fog ez a mozgás. Szerencsére, ahogyan egy gamer billentyűzetnél illik, bármely hat gombjának egyidejű lenyomását kezelni tudja (6KRO), ráadásul ez a hatos korlátozás csak a játékok közben szokatlan kombinációkkal jön elő a billentyűzet közepén, a kritikus WASD és a kurzormozgatók környékén 10-12 egyidejű leütést is kezel.


[+]

Az uRage Illuminated világító billentyűzete 10 900 forintos ajánlott árral kerül forgalomba, de kicsit szétnézve az interneten tízezer forint alatt is megtalálhatjuk. Ez az összeg kicsit magasabb az alap világító modellek áránál, de figyelembe véve a háromféle színt, a magyar kiosztást és a legalább 6KRO (de inkább 10-12KRO) gombkezelést, szerintünk rendben van. Aki vásárlás előtt szeretné élőben kipróbálni az uRage Illuminated billentyűzetet és a Hama többi uRage termékét, hétvégén a PlayIT-Veletech kiállításon, a Media Markt standján megteheti, sőt jutányos áron akár meg is vásárolhatja a neki tetsző modelleket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények