Tovább drágul a flashmemória

Kedvezőtlen irányba tart a flashmemóriák árazása. A Dél-Korea és Észak-Korea között fokozódó konfliktus már eleve gyors áremelkedést hozott, de ez a helyzet tovább romlik a Toshiba termeléssel kapcsolatos problémái miatt. A DigiTimes értesülései szerint egy áramkimaradás miatt két napra megszakadt a vállalat gyárkomplexumában a termelés, ami természetesen nem hatott kedvezően az amúgy is labilis árazásra. Tajvani források szerint a 16 és a 32 gigabites lapkák listaára 3-4%-kal nőtt, továbbá kis mértékben a 8 és a 64 gigabites chipek is megérezték a gondokat.

A gyár ugyan már üzemel, de a károkat időbe telik helyreállítani. Egyelőre annyit tudni, hogy a Toshiba a hiba következtében 10-20%-kal kevesebb rendelést tud teljesíteni ebben a hónapban. A globális piacra nézve az üzem helyreállításáig 3,5-7%-os kieséssel érdemes számolni a vállalat piaci részesedéséből következtetve, vagyis a következő két hónapban akadozhat az ellátás.

Az elemzők szerint árcsökkentésre a következő év második felében lehet számítani, amikor is a piacon túltermelés állhat be, hiszen beindul a gyártás az új technológiákon, továbbá a gyárbővítések is megtörténnek. Az extra kapacitásnak biztosan lesz helye, hiszen az okostelefonok és az SSD-k piaca növekszik, továbbá 2011-ben már a tabletek is komoly érdeklődésre számíthatnak, vagyis azokba a gépezetekbe is szükséges lesz a NAND flashmemória.

Előzmények

Hirdetés