Friss adatok az Apple A8 IGP-jéről

Az Apple tegnap mutatta be az A8-as rendszerchipet, amelyről rögtön be is számoltunk, de szokás szerint az extra információk csak később érkeznek. Így volt ez most is, az IGP szempontjából, mivel tegnap még csak annyit lehetett tudni, hogy 50%-kal gyorsabb az A7-es SoC IGP-jénél és persze az sem volt kérdés, hogy az Imagination egy új dizájnjára épül.

Ezekből az információkból nehéz volt kiindulni, hiszen még mindig relatíve sok potenciális termék maradt a listán, de mára kiderült, hogy az amúgy hivatalosa A8 GPU-nak nevezett részegység támogatja az ASTC-t, amivel az Imagination Series6XT családjára szűkült a kor, a teljesítményelőnyt beleszámolva pedig a PowerVR GX6650-es opcióra tippel az AnandTech. A friss adatok alapján tényleg ez a logikus, hiszen az említett GPU IP azonos órajelen nagyjából 50%-kal gyorsabb az Apple A7 rendszerchipben található, A7 GPU alapjául szolgáló PowerVR G6430-as opciónál.

A Cyclone kódnevű processzormagok szempontjából is extra adat, hogy némi fejlesztésen azért ezek is átestek, illetve kiderült, hogy az A8 SoC processzormagjai 1,38 GHz-en üzemelnek, vagyis az A7 SoC egységeihez képest 100 MHz-cel nagyobb órajelen.

A fenti adatok birtokában egyébként elképzelhető, hogy az Apple A8 SoC még tartogat meglepetéseket, mivel soknak tűnik az a 2 milliárd tranzisztor, amit a tervezők belepréseltek. Valószínű, hogy vannak benne olyan letiltott szilíciumterületek, amelyek további extra részegységeket rejtenek. Némi redundanciát eleve nem árt a lapkákba tervezni, illetve nem kérdés, hogy idővel az iPad termékcsalád is frissül, amelybe jó lehet a már kifejlesztett lapka, akár a rejtett extrákkal is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés