Fantasztikus böngészős példa érkezett az uncanny valley jelenségről

Talán kevesen ismerik az uncanny valley, azaz a rejtélyes völgy jelenséget, amely nem valami természeti képződményről szól, hanem az emberi jegyeket felvonultató karakterekre vonatkozó természetes reakciókról.

A jelenséggel Masahiro Mori robotikaprofesszor foglalkozott először még az 1970-es években, és tanulmányai szerint az emberek egy bizonyos pontig kedvezően reagálnak egy emberi jegyeket felvonultató karakterekre, függetlenül attól, hogy rajzfilmfiguráról vagy esetleg robotról van szó. Általánosan elmondható, hogy az emberszerűbb karakter a szerethetőbb számunkra, de van egy pont, amikor már az adott karakter majdnem tökéletesen emberszerű lesz, és ilyenkor nem várt eredmény születik az agyunkban. Ekkor az adott szemlélt karakter az ember számára furcsává válik. Ezt nevezzük a rejtélyes völgynek, ugyanis ilyenkor az agy számára az adott karakter mozgása és viselkedése nem egyezik a várt tényezőkkel, vagyis az előzetesen társított tulajdonságokkal.

A jelenséget jól prezentálja a fenti ábra, ahol látható, hogy az egyes karakterekre miképpen reagál az emberi agy, és a rejtélyes völgy a tökéletesség elérése előtt üti fel a fejét.

A jelenségre azonban nehéz példákat mutatni az embereknek, így a Fractal Fantasy csapat elkészített egy olyan WebGL technológiát használó demonstráció, amely megpróbálja prezentálni a világ számára, hogy miről is van szó.

Az ő nézése furcsa
Az ő nézése furcsa [+]

Az alábbi oldalon elérhető a példában három emberi fej látható, amelyek mindegyike a rejtélyes völgyben szerepelne a fenti skálán. Persze nem biztos, hogy mindegyik karakter furcsává válik az egyes emberek számára, de például a fiatal fehér férfi ábrázata tényleg jól el lett találva, és egyáltalán nem néz ki egy szerethető karakternek, főleg a speciális szemekkel.

A demonstráció paraméterezésére szolgáló parancsokat a H billentyű lenyomásával lehet elérni, így bárki konfigurálhatja a látottakat az elemzés céljából.

A weboldal működéséhez természetesen WebGL API-t támogató böngésző szükséges a megfelelő hardverrel és grafikus meghajtókkal. Utóbbi szempontból a készítők a legfrissebb elérhető eszközillesztőket ajánlják.

Előzmények

Hirdetés