Hirdetés

Extra kontrasztos LCD-panelek

A Sharp bejelentette új LCD-paneljét, amely magas kontrasztarányával nemcsak a hasonló technológiával készült monitorokat előzi meg, de a katódsugárcsöves, plazma és OLED kijelzőket is lekörözi. A Sharp saját – az Aquos LCD-tévékben is alkalmazott – Advanced Super View (ASV) eljárása teszi lehetővé az 1 000 000:1 maximális kontrasztot.

Az első panel, amely ezzel az értékkel szolgál, 37 hüvelyk képátlójú, 500 cd/m2 fényerejű, felbontása pedig 1920x1080 pixel, vagyis ideális HDTV tartalmak megjelenítéséhez. A panelt a Sharp professzionális felhasználóknak, tévé- és filmstúdióknak szánja, a fogyasztói piacon aligha fogunk vele találkozni.

Az LCD-kijelzők mezőnyében korábban egyebek mellett a kanadai BrightSide Technologies alkotott figyelemreméltót. Az idei SIGGRAPH konferencián bemutatott DR37-P 200 000:1 maximális kontrasztarány mellett 3000 cd/m2 fényerőt biztosíthat, miközben betekintési szöge mindkét tengelyen 170 fok.


BrightSide DR37-P

A 37 colos, 1920x1080 pixel felbontású monitor titka részben a háttérvilágításban rejlik, hiszen a gyártó egy LED-mátrixot helyezett el az LCD-panel mögött, ahol minden egyes fénykibocsátó dióda külön-külön, a képfrissítési gyakoriságnál gyorsabban vezérelhető, kikapcsolt állapotban pedig értelemszerűen lehetővé teszi tökéletesen sötét képpontok ábrázolását. A DR37-P ezenkívül más extrákkal is szolgál, ilyen például a színcsatornánkénti 16 bites precizitás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés