Enyhén erősödött a CPU-piac

Az IDC elérhetővé tette a PC-s processzorok eladási adataira vonatkozó, negyedik negyedéves jelentését. A mobil, az asztali és a szerverek piacát is számításba vevő kutatás szerint összesítésben alig változtak az erőviszonyok. Eközben a piac bevételei szezonális és negyedéves szinten is növekedtek, méghozzá rendre 14,2 és 1,8 százalékkal.

A gyártókra lebontva a VIA egy helyben álldogál 0,1%-os részesedéssel, az Intel és az AMD rendre 0,1%-kal erősödött, illetve gyengült. Ennek megfelelően az előbbi vállalat 80,3%-os, míg az utóbbi 19,6%-os összesített részesedést birtokol.

A különböző piacokra lebontva az Intel a szerverekben 94,3%-kal vezet, míg a mobil és az asztali szinten 82,3%-ot és 76,1%-ot birtokolnak. Az AMD az előbbi piacokon rendre 5,7%-on, 17,6%-on illetve 23,8%-on áll. A fennmaradó részeket a VIA tölti ki. Látható, hogy az Intel a harmadik negyedévhez viszonyítva az asztali piacon erősített 0,3%-kal, míg a Bulldozer architektúrára épülő Opteronok megjelenése 0,8%-kal javította az AMD pozícióját a szerverek szegmensében.

A mobil piac lényegében változatlan erőviszonyokat mutat az utolsó két negyedévet figyelembe véve, de az IDC megjegyezte, hogy a Vision APU-k éves szinten sokat értek az AMD-nek, mivel 2011-ben 2,7%-kal növelték a vállalat részesedését a mobil piacon. Ez a változás azt is eredményezte, hogy az AMD 0,7%-kal javította meg 2010-es pozícióját 2011-ben, míg az Intel és a VIA – a teljes évet vizsgálva – rendre 0,6%-os és 0,1%-os visszaesést könyvelhetett el. Az Intel egyedül a mobil piacon nem erősödött, ahol a vállalat konkrétan 2,6%-kal zárt rosszabb eredményt 2011-ben, de az asztali gépek és a szerverek szegmensében már rendre 1,7% és 1,5%-os a növekedés.

Az IDC 2012-re a CPU-piac erősödését jósolja, és idén 5,1%-kal több eladott processzorral számolnak, 2011-hez viszonyítva. Ennek megfelelően a piackutató vállalat úgy gondolja, hogy a merevlemezgyártással kapcsolatos aktuális problémák nem befolyásolják döntően a piac éves szintű alakulását. A bevételek szempontjából a legnagyobb erősödés a folyamatosan növekvő mobil piacon lesz tapasztalható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés